SPORT

Anatolian Tigers

Anatolian Tigers är en ideell förening som är öppen för alla – barn, ungdomar, vuxna och familjer. Föreningen har som ändamål att skapa social gemenskap och trygghet bland sina medlemmar genom olika idrotts- samt kulturella aktiviteter.  De har under årens gång ordnat flera sportevent, temadagar, turneringar, utflykter och resor, samt konsert i samarbete med andra föreningar. De vill att ingen skall behöva vara ensam, utan tillsammans kan vi skapa något bra! Föreningen har en öppen dialog med sina medlemmar vilket bidrar till nya och intressanta idéer och önskemål som konkretiseras i takt med att föreningen växer.

Aktiviteter: Idrottsaktiviteter och aktiviteter med kulturella inslag. Resor, utflykter, temadagar, turneringar, och konserter med syfte att skapa gemenskap och trygghet.
Var: Har ej egen lokal. Medlemmar träffas beroende på var aktiviteterna äger ru
Vem kan delta: Barn, ungdomar, vuxna och familjer
Startade: 2013
Kontakt: Hakan Çorap, telefon: 0739797109, mail: karaoglan@gmail.com

Hira Idrottsklubb

Hira IK är en ganska nybildad ideell idrottsförening som riktar sig främst till barn och unga, men även unga vuxna och vuxna är välkomna. Verksamheten har för närvarande fokus på fotboll och parkour för barn och unga, men de är också intresserade av att starta upp basket, innebandy och andra sporter så småningom. Föreningen driver verksamhet på olika platser som Landamäreskolan, Sjumilahallen, Ryaskolan och på Vårvindens fritidsgård. Deras motto är att hjälpa till och bjuder samtidigt in andra till detta.

Aktiviteter: Fotboll och basket, men andra aktiviteter kan också utvecklas i takt med medlemmarnas intresse och efterfrågan.
Var: Olika lokaler i Biskopsgården, tex Sjumilahallen, Landamäreskolan, Vårvindens fritidsgård, Ryaskolan.
Vem kan delta: Barn och vuxna.
Startade: 2020
Kontakt: Abedin Belaj, Telefon: 0700525652. Mail: abedin_belaj@hotmail.com

Conde BJJ & MMA Biskopsgården

Conde BJJ och MMA är en kampsportsförening som har sin huvudsakliga verksamhet på House of Champions vid Vågmästareplatsen, men sedan två år också finns i Biskopsgården. Verksamheten i Biskopsgården riktar sig framförallt till barn. De flesta deltagarna är mellan sju och 13 år.

Braziliansk jiu jitsu är en sport som går ut på så kallad markkamp, det vill säga brottning med olika lås såsom armlås och fotlås. BJJ innehåller inga slag eller sparkar. Sporten är ganska lik judo i stilen. 

Aktiviteter: Träning i Brasiliansk jiu jitsu
Var: House of Champions och Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn och ungdomar
Startade: 2018
Kontakt: Ring Sjumilahallen, telefonnummer 031-368 22 52

Futari gensei ryu dojo

Föreningen Futari gensei ryu dojo är en kampsportsförening med inriktning på traditionell karate. Träning erbjuds två gånger i veckan på Sjumilahallen för både barn och vuxna. Ni som har varit på Sjumilahallen har kanske förundrats över de 40-tal barn som är helt tysta under ett träningspass. Det beror nämligen på föreningens hårda arbete kring karatens värdegrund. Integration är också en aspekt som föreningen jobbar mycket med. Alla är välkomna att träna, oavsett religiös klädsel eller funktionsvariationer. 

Kontakt: Mikael Brandt 0769498354

info@genseiryudojo.se, mikael@genseiryudojo.se

Klicka här  nedan för att komma till föreningens hemsida eller på länken för att besöka deras facebooksida
https://sv-se.facebook.com/Futari-Gensei-Ryu-Dojo-189534861417108/

 

FC Hisingen

FC Hisingen grundades sommaren 2021 med målet att skapa och stärka möjligheter för unga i Biskopsgården. Deras huvudinriktning är sporten futsal som är en variant av fotboll som spelas på mindre yta och med färre spelare, men de beskriver sig själva som en social, kultur- och sportförening. Med önskan om att skapa möjligheter för unga har de bland annat anordnat öppna träningar, välbesökta hälsoaktiviteter på lov, bokcirklar med mera. 

Aktiviteter: Hälsoaktiviteter, futsal, bokcirklar
Var: På olika platser i Biskopsgården
Vem kan delta: Alla
Startade: 2021
Kontakt: Ordförande Rustam Bukiew: rustam.bukiew@gmail.com

 

GAIK (Göteborgs AIK)

GAIK är en anrik förening med historia från tidigt 1900-tal. För nästan hundra år sedan fram till 2019 var GAIK en aktiv fotbollsförening, med framgångsrika herr- och damlag. Nu beskriver sig föreningen som en pensionärsförening, där medlemmarna träffas för att fika, gå på museum, spela dart och annat. GAIK har en egen, stor klubbstuga som också går att hyra, läs mer här. Föreningen drömmer försiktigt om samarbeten med andra idrottsföreningar. De ser gärna att fotbollen lever vidare.

Aktiviteter: Träffar för äldre, uthyrning av klubbstugan
Var: Sunnerviksgatan 42
Vem kan delta: Alla
Startade: 1928
Kontakt och frågor om lokalbokning: Ordförande Claes Atterheim, tel: 073-772 53 28

GBG Inlinehockey

Inlinehockey liknar traditionell hockey, med skillnaden att sporten spelas på rullskridskor istället för vanliga skridskor, underlaget är av plast, pucken är lättare och det är färre spelare på planen. Föreningen Gbg Inlinehockey grundades 2014, men har haft aktivitet ända sedan tidigt 00-tal. De värnar om fantasirika idéer, god gemenskap och helt enkelt att ha kul på rullskridskor. Föreningens hall går att hyra lite när som helst, utöver aktiviteter på vardagskvällar och öppna aktiviteter på söndagar. 

Aktiviteter: Inlinehockey
Var: Ruskvädersgatan 20
Vem kan delta: Alla
Startade: 2014
Kontakt: Emeric Bergendal, telefonnummer: 076-4071881

Gothenburg Cricket Club

Cricket, eller kricket, är ett bollspel som utövas mellan två lag med elva spelare i varje lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet, och var en nationalsport i England under 1800-talet. Gothenburg Cricket Club som bildades 1972 är den första cricketföreningen i Göteborg. Klubben bildades av en grupp personer från Storbritannien och Australien, som arbetade på Volvo i Torslanda. De började spela cricket som en helgaktivitet. 

Aktiviteter: Cricket
Var: Barn under 10 år spelar i Sjumilahallen. Barn och ungdomar 10-19 år och vuxna spelar i Lundbystrandshallen. Utomhusbanan ligger i Kviberg.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1972
Kontakt: Mail: info@gothenburgcricketclub.se eller secretary@gothenburgcricketclub.se 

Hisingens Boxningsklubb

I en källarlokal på Vårväderstorget håller en av Sveriges äldsta boxningsklubbar till – Hisingens Boxningsklubb. Flera dagar i veckan är lokalen fylld av boxare i alla åldrar, både nybörjare och proffs. Här har många medlemmar tränat sig till fina utmärkelser, och flera SM-guld har kammats hem av föreningens boxare genom åren. 
Förutom att arrangera träningar, ordnar klubben även läger och åker på turneringar. 

Aktiviteter: Boxning
Var: Lokal på Vårväderstorget 4
Vem kan delta: Barn, ungdomar och vuxna
Startade: 1927
Kontakt: Maila hisingensboxningsklubb1927@gmail.com

Hisingen Tennisklubb

Hisingens Tennisklubb är en förening med lång spännande historia, och stora framtidsplaner. Ända sedan 1971 har klubben arrangerat tennisträning på planerna vid Länsmansgårdens Motionscentrum. Eftersom de endast har utomhusbanor, spenderar de hösten och vintern på Gothia Tennis i Tuve. Det finns dock planer på att i framtiden kunna bygga en tennishall, så att träningen inte behöver flytta.
Under somrarna arrangerar klubben tennisskola; en uppskattad aktivitet som lockar många barn och unga. 

Aktiviteter: Tennis
Var: Länsmansgårdens tennisbana (vid motionscentrum) och på Gothia Tennis i Tuve
Vem kan delta: Alla som vill spela tennis, unga som gamla
Startade: 1971
Kontakt: Erik Axelsson, mail: hisingenstk@outlook.com

Lindholmens BK

Lindholmens BK är en föreNing som hade sitt säte på Lindholmen redan år 1932. År 1970 flyttade klubben till Länsmansgården. Här fick de en ny klubbstuga och ett helt nytt område att utveckla sin fotbolls- och boule-verksamhet i.
Klubbens hemmamatcher spelas på Länsmansgårdens idrottsplats. Klubbens A-lag för herrar spelar i skrivande stund i en old boys serie. Damernas A-lag i klass 2 avslutade år 2020 på sjunde plats i sjumannafotboll, där sju spelare inklusive målvakt spelar istället för elva som det vanligtvis är inom fotboll. 
Klubbstugan är öppen för allmänheten när bouleträning pågår. Gäster är varmt välkomna dit för att ta en kopp kaffe. 

Aktiviteter: Fotboll och boule
Var: Egen klubbstuga bredvid Länsmansgårdens motionscentrum 
Startade: 1932. Sedan 1970 på sin nuvarande plats
Vem kan bli medlem: Alla som är intresserad av fotboll
Kontakt: Larry Hedlund, telefon: 0706319469. Mail: lbklarry@gmail.com

Länsmansgårdens Bouleklubb

Boule är en sport som går ut på att kasta klot så att de landar så nära en liten träkula som möjligt. Länsmansgårdens bouleklubb har funnits sedan 1998. Men då tillhörde de Lindholmens fotbollsklubb. 2008 startade de en egen förening, men håller fortfarande till vid Lindholmens fotbollsklubbs klubbstuga vid Länsmansgårdens motionscentrum. Under somrarna träffas klubbens drygt 30 medlemmar ungefär två-tre gånger i veckan. När det blir för kallt för att spela utomhus flyttar de spelet till boulehallen Majhallen i Majorna.

Aktiviteter: Boule
Var: Bouleplanerna i närheten av Länsmansgårdens motionscentrum.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1998 via Lindhomens fotbollsklubb. 2008 som egen förening.
Kontakt: Bo Feiff, telefon: 0708326632, mail: bo.feiff15@gmail.com

Västkurd BK

Västkurd BK är en fotbollsförening som har sina rötter i Biskopsgården. Klubben bildades 2013 som ett socialt projekt för ett erbjuda sysselsättning åt ungdomar, då grundarna såg ett behov av det i Biskopsgården. Föreningen gick då under namnet Västkurd FF och blev en förening där alla var välkomna oavsett fotbollskunskaper. 2016 blev klubben Västkurd BK, och rekryterade då spelare för att ta steget upp till division 6. 
Under 2019 startade klubben en uppskattad barnverksamhet, som de hoppas kommer fortsätta växa.
Förutom fotbollen är Västkurd BK också engagerade genom att nattvandra i stadsdelen och skapa möten och samarbeten i syfte att skapa en tryggare stadsdel. 

Aktiviteter: Fotboll
Var: Sälöfjordsplan, Södra Sälöfjordsgatan
Vem kan delta: Barn och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2013
Kontakt: Hitta kontaktuppgifter på deras hemsida vastkurdbk.se

Västra Hisingen Basketklubb (VHB)

Västra Hisingen Basketbollklubb beskriver sin verksamhet som en ideell samhällsnyttig organisation som har idrott och rörelse som verktyg. Basket är det som verksamheten kretsar kring, men det handlar inte om basketträningar. Föreningen driver även flera sociala projekt. Bland annat har de en ledarskapsutbildning för ungdomar, och arrangerar sommaraktiviteten BonnierHoops.
Träningarna hålls i Sjumilahallen.

Aktiviteter: Basket, sociala projekt, ledarskapsutbildningar
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Unga som är intresserade av basket, sociala projekt och ledarskap
Startade: 2014
Kontakt: Maila kansli@vhbasket.se

Neutrala Ungdomsföreningen (NUF)

NUF är en ideell förening som driver en rad olika aktiviteter. När föreningen bildades 1997 var det en förening där unga spelade fotboll. Men sedan dess har föreningen anpassat sin verksamhet efter de behov som de ser i Biskopsgården. Idag driver de bland annat läxhjälp, föräldragrupp, tjejverksamhet, språkcafé, ungdomsläger och fotbolls- och basketskola. De driver också projekt, till exempel ett projekt där de har hjälpt unga som vill lämna kriminaliteten. NUF har öppen verksamhet i deras lokaler vid Godvädersgatan.

Aktiviteter: Läxhjälp, fotboll, föräldragrupp, kvinno- och tjejgrupper, nattvandring, läger, streetbasket, öppen verksamhet, m.m.
Var: Egen lokal på Flygvädersgatan 8 vid Svarte Mosse. Ordinarie öppettid är kl 15-21.
Vem kan delta: Alla!
Startade: 1997
Kontakt: Mail: info@neutrala.se

NUFs INSTAGRAM

Bosna IF-LJILJAN

Bosna IF-Ljiljan grundades för att föra ihop de bosnierna som hade flytt kriget på tidigt 90-tal. Det blev en säker plats för alla bosnier att komma, dricka kaffe och helt enkelt prata ut. Så beskriver föreningens kontaktperson Mirza Budlimic föreningen Bosna IF-Ljiljan, som sedan 1993 bedriver ungdomsverksamhet i Biskopsgården.
Föreningen har en egen klubbstuga vid Länsmansgårdens Motionscentrum, nära natursköna Sjumilaskogen. Klubbstugan har en tillhörande innergård där man kan spela minigolf.
På vardagar är klubbstugan öppen från klockan 16 till 20, och under helgen från klockan 11 till 21. Utöver detta är den alltid öppen när föreningen har sina aktiviteter. 

Aktiviteter: Idrott och kultur. Fotboll, schack, dans, med mera
Var: Klubbstugan i Länsmansgården, Temperaturgatan 80.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1993
Kontakt: Mirza Budimlic, telefon:0705194942, mail: bosnaif@gmail.com

Brämaregårdens FC

Fotbollsklubben Brämaregårdens FC har sedan starten 2012 arbetat för att skapa en aktiv fritid och ett socialt sammanhang för sina medlemmar.
Brämaregårdens FC har träning de flesta dagar i veckan på olika platser på Hisingen. Verksamheten kretsar dock kring Ryaskolan och hemmaplanen Blidvädersplan som nyligen fått en efterlängtad rejäl uppfräschning i form av konstgräs. Vid Blidvädersplan har de också en egen föreningslokal. Lokalen hyrdes till en början men 2017 kunde föreningen köpa lokalen. 

Aktiviteter: Fotboll
Var: Blidvädersplan, Södra Biskopsgården
Vem kan delta: Ungdomar och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2012
Kontakt: bramaregarden@hotmail.com

Dock City Rollers

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Den som tittar på en match kommer märka att det är en sport fylld av fart och tacklingar, men också spännande strategier och komplexa regler.
Dock City Rollers bildades i slutet av 2012. De har två aktiva lag; ett A-lag och ett B-lag. A-laget spelar matcher både inom Sverige och internationellt. B-laget spelar mest inom Sverige. Föreningen har också en juniorverksamhet tillsammans med roller derby-föreningen Västsvenska Roller Derby Sällskapet, för barn i åldrarna 7-16 år. 

Aktiviteter: Sporten roller derby
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn 7-16 år. Kvinnor och transpersoner 16 år och uppåt.
Startade: 2013
Kontakt: Se kontaktuppgifter här: www.dockcityrollers.se/contact

Hisingens Rugbyklubb

Rugby är en av världens största sporter, med över 8,5 miljoner spelare. Men i Sverige är inte sporten så stor. Hisingens Rugbyklubb hoppas kunna ändra på det genom att inspierera fler att starta upp rugbyklubbar.
Hisingens Rugbyklubb bildades 2018. Grundarna kommer från Hisingen men har alla har ett förflutet i Göteborg Rugbyförening som har sin bas i Västra Frölunda.
Själva sporten går ut på att två lag spelar på en fotbollsplan. Det finns två mål som har två långa stolpar som sträcker sig upp i luften. Spelet startar genom att ena laget sparkar bollen från mittlinjen mot motståndarna. Så snart bollen passerat 10-meterslinjen får spelarna fånga bollen och börja spela. Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen. 

Aktiviteter: Rugby
Var: Idrottsplatsen vid Länsmansgårdens motionscentrum
Vem kan delta: Alla från sju år
Startade: 2018
Kontakt: info@hisigensrugby.se 

IF Warta

IF Wartas verksamhet är fotboll och futsal. Sju dagar i veckan tränar deras drygt 400 medlemmar på Sälöfjordsvallen. Det är full aktivitet i föreningen, som har fotbollslag i 14 olika åldersgrupper; barn, unga, vuxna och pensionärer.
Föreningens historia började i slutet av år 1928 då ett gäng killar bestämde sig för att starta en idrottsförening. När de behövde inspiration för att komma på ett bra namn, tog de en promenad i Sannegårdshamnen för att se vad båtarna hette. De såg båten Warta, och så var beslutet taget. IF Warta bildades 1929.
IF Warta förvaltar lokalen Wartagården på Södra Sälöfjordsgatan 29, tillsammans med handbollsföreningen HP Warta och bordtennisklubben BTK Warta.

Aktiviteter: Fotboll, futsal och pensionärsverksamhet 
Var: Sälöfjordsvallen
Vem kan delta: Barn, unga, vuxna och pensioner 
Startade: 1929
Kontakt: fuifwarta@gmail.com

IFK Göteborg i Biskopsgården

Projektet “IFK motion flickor” är en satsning som föreningen IFK Göteborg inom “IFK i samhället” drog i gång 2017. Syftet är att skapa jämlik hälsa genom att öka unga flickors delaktighet, trygghet och förbättring av hälsan. Detta görs genom fotboll i flera av Göteborgs olika stadsdelar, bland annat i Biskopsgården.
En gång i veckan träffas ledare och lokala förebilder, det vill säga ledare som är förankrade i området och som har en bra kommunikation med barn och ungdomar. Det är öppen verksamhet för flickor från 9 – 16 år där fotboll, lek, rörelse och andra aktiviteter står i centrum.

Aktiviteter: Kamratskap och god hälsa genom fotboll 
Var: Inomhus i Sjumilahallen, och på courten utanför Sjumilahallen. Även på Svartedalsskolan.
Vem kan delta: Flickor 9 – 16 år
Startade: 2017
Kontakt: Elisabeth Anderton, telefon: 031-703 73 26,
mail: elisabeth.anderton@ifkgoteborg.se

Jiujitsuklubben Ronin

Ju-jutsu (eller jiujitsu som det också kan stavas) är en kampsport som bygger på olika försvarstekniker. Man tränar på att ta sig ur en angripares grepp, och ta kontroll över motståndaren. I teknikerna ingår fall, kast, nedläggningar, slag och sparkar.
Ronin har två grupper för juniorer; 7-12 år och 12-15 år. Alla från 15 år och uppåt tränar tillsammans. Totalt har föreningen cirka 80 medlemmar.
Förutom att arrangera träningar 2-3 dagar i veckan, brukar klubben också ordna något som de kallar för “after-gi”. Gi är namnet för karatedräkten. Då kollar de på film tillsammans på storbildsskärm och äter pizza och godis i lokalen.
Jiujitsuklubben Ronin bildades 1977 av ett gäng högrankade utövare. De tog namnet “Ronin” som betyder ungefär “den härrelöse samurajen”.

Aktiviteter: Sporten ju-jutsu
Var: Egen lokal på Svanehöjdsgatan 6
Vem kan delta: Alla från 7 år och uppåt
Startade: 1977
Kontakt: info@ronin.se

Korpen Göteborg

Idrott och motion ska vara för alla. Inte bara för de som vill satsa hårt och träna flera dagar i veckan för att platsa in i ett A-lag. Det är Korpen Göteborgs bestämda övertygelse.
Korpen Göteborg är en stor förening som idag har runt 6500 medlemmar. Korpen arrangerar idrottsverksamhet inom flera olika idrotter. Det vanligaste är att ett kamratgäng går ihop och bildar ett lag, som sedan ansluter sig till föreningen. Men det går också bra att höra av sig till Korpen som enskild individ, om man är intresserad av att börja träna någon av idrotterna.
I Biskopsgården arrangerar Korpen seniorgympa på Vårvinden en gång i veckan. En mycket populär aktivitet som är öppen för pensionärer.

Aktiviteter: Seniorgympa, dans, bordtennis, boule, fotboll, friidrott, innebandy, hockey. 
Var: Många olika platser i Göteborg. I Biskopsgården är det seniorgympa på Vårvinden.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1941
Kontakt: Mail: kent@korpengoteborg.se

Move and Art Center

Move and Art Center är en förening som genom dans, parkour och zumba fitness kämpar för att stärka barns, tjejers och kvinnors roll i Biskopsgården. Monica Tello Jara började ha dans i Biskopsgården 2009. Sedan dess har verksamheten varit populär och välbesökt, med träning fyra dagar i veckan för de över 100 medlemmarna. Från början hölls kurserna i Sjumilahallen, men är numera i Landamäreskolans idrottshall.
Move and Art Center erbjuder danskurser för barn från 4 år och uppåt. Åldersgrupperna är 4-5 år, 6-9 år och 10-15 år.
Parkouren riktar sig till barn från 4-11 år. Och zumban är för 16 år och uppåt. Dansen och parkouren riktar sig till alla barn, och zumban riktar sig till bara kvinnor. 

Aktiviteter: Dans, parkour och zumba fitness. 
Var: Landamäreskolan. 
Vem kan delta: Barn från fyra år, ungdomar och vuxna.
Startade: Verksamheten har funnits sedan 2009, föreningen bildades 2017. 
Kontakt: Monica Tello Jara, telefon: 073 959 61 49

Solväders FC

Solväders FC är en fotbollsklubb som också brinner för de sociala frågorna. 
Det var 2009 som ett kompisgäng kom till tränare Hector Valeria och berättade att de ville göra någonting nytt i stadsdelen. 
Solväders FC har i skrivande stund ett ungdomslag och ett herrlag. Herrlaget spelar i division 7. 
Klubben har även verksamhet i så kallad “gåfotboll”, då äldre och pensionärer spelar enklare fotboll utifrån sina egna förutsättningar. 
Klubben har en egen klubblokal på Klarvädersgatan 1 nära Friskväderstorget. I klubblokalen sänder de ibland närradio i samarbete med Radio Panamericana Gotemburgo, som sänder nyheter från Chile och Sverige på FM 106,3.  
Tidigare höll Solväders FC träningar på Länsmansgårdens idrottsplats, men spelar numera på Bravida Arena i Rambergsstaden. 

Aktiviteter: Fotboll och sociala frågor.
Var: Klubblokal på Klarvädersgatan 1. Träningar på Bravida Arena.
Vem kan delta: Alla
Startade: 2009 
Kontakt: Hector Valeria, mail: valeriahector97@gmail.com, telefon: 0705411793

Watan Zalmi Cricket Club

En sport med många regler, som du måste vara fokuserad när du spelar. En sport som lär dig tålamod och att visa respekt mot dina medmänniskor. Så beskriver Watan Zalmi Cricket Club sin sport. 
Cricket, eller kricket, är ett bollspel som utövas mellan två lag med elva spelare i varje lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet, och var en nationalsport i England under 1800-talet. 
I Göteborg bildades den första cricketföreningen redan 1972; Gothenburg Cricket Club. Men efterfrågan är stor då många har blivit nyfikna på sporten på senare dar, och 2017 bildades Watan Zalmi Cricket Club.

Aktiviteter: Cricket
Var: Inomhus i Lundbystrandshallen och utomhus i Kviberg.
Vem kan delta: Alla som vill spela cricket
Startade: 2017
Kontakt: Mail: watan.zalmi@gmail.com

Capoeira Brazil Göteborg – Africabaiana

Capoeira är en afro-brasiliansk konstform som kombinerar stridstekniker med element som akrobatik, dans och musik. Det är en varierad typ av träning som passar personer i alla åldrar.
Capoeiran utvecklades från början av afrikanska slavar i Brasilien. Enligt sägnen utövade slavarna kampsport, men maskerade det i form av dans eftersom det var förbjudet för dem att träna kampsport. 
I Africabaiana tränar alla åldrar tillsammans, och tjejer och killar tränar också tillsammans. Föräldrar kan träna samtidigt som sina barn, vilket är väldigt uppskattat.

Aktiviteter: Capoeira, brasiliansk kampsport 
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Alla från fem år och uppåt 
Startade: 2009
Kontakt: Instruktör André Di Mola, telefon: 076-1956967,
mail: 
info@capoeirabrasilgoteborg.com

Förenad turkisk ungdom (FTU)

Sedan starten 1978 har föreningen Förenad turkisk ungdom, som i folkmun kallas för FTU, främjat samexistens och ömsesidig tolerans mellan den turkiska gruppen och det svenska samhället. 
Föreningen har varit och är än idag ett ankare för turkiska ungdomars behov av att bevara sin kulturella identitet.
Grundmålen som föreningen har baseras på Sveriges grundlag, som är förverkligandet av de demokratiska rättigheterna. Dessa är bland annat att främja barn och ungdomars demokratiska fostran, jämställdhet mellan könen och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.
I FTU möts kultur och sport, inte minst fotboll som är den förenande länken mellan generationer av ungdomar som har tagit över föreningen över åren.

Aktiviteter: Kultur, fotboll
Var: Klubbstuga på Vårvädersgatan 14, hemmaplan på nya Blidvädersplan
Vem kan delta: Alla som är intresserad av kultur och/eller fotboll (barn, ungdomar och vuxna) 
Startade: 1978
Kontakt: ftugbg@gmail.com

Cykelfrämjandet Göteborg

I Göteborg har Cykelfrämjandet flera projekt igång. Ett är stadscykelturer för barn där barn får möjlighet att öva sig på olika trafiksituationer i sällskap av erfarna vuxna cyklister, så kallade ”cykellotsar”. Målet är att genomföra stadscykelturer i alla delar av staden.
Ett annat projekt är ”Frihet på cykel” som finns i Norra Biskopsgården, Bergsjön, Gårdsten, Lövgärdet, Hammarkullen, Hjällbo och Tynnered. ”Frihet på cykel” handlar om att skapa möjligheter så att alla som vill ska kunna få lära sig cykla. 
Cykelkurserna är kostnadsfria och alla över 13 år är välkomna att delta. Kurserna är mycket populära bland vuxna, särskilt bland kvinnor, och blir snabbt fulltecknade. Volontära instruktörer lär deltagarna hantera en cykel. 

Aktiviteter: Cykelaktiviteter
Var: på olika platser i Göteborg
Vem kan delta: alla
Startade: 2018 i Norra Biskopsgården
Kontakt: Mail: emelie.enoksson@cykelframjandet.se

Vill din förening vara med?

Vill din förening vara med på hemsidan? Känner du till en förening i Biskopsgården som inte är med på hemsidan än? Kontakta oss!

kontakt@bibvannerna.se