A

Aktiva Mammor

Aktiva Mammor är en ideell förening som genomför olika aktiviteter såsom nattvandring, mammaträffar, kvinnoträffar och barn- och ungdomsaktiviteter. Aktiva Mammor vill hjälpa ungdomar att förebygga kriminalitet, och skapa trygghet i Biskopsgården. De är mentorer för barn, ungdomar och mammor. 

Aktiviteter: Nattvandring, föreningsvandring, mammaträffar, kvinnoträffar, matlagning, barn- och ungdomsaktiviteter.
Var: Mestadels i Hyresgästföreningens lokal på Rimfrostgatan och utomhus.
Vem kan delta: Kvinnor, barn och unga
Startade: 2019
Kontakt: Ashgan Abdow Ali, telefon: 0762469034. Mail: cabdow-11@hotmail.com

Anatolian Tigers

Anatolian Tigers är en ideell förening som är öppen för alla – barn, ungdomar, vuxna och familjer. Föreningen har som ändamål att skapa social gemenskap och trygghet bland sina medlemmar genom olika idrotts- samt kulturella aktiviteter.  De har under årens gång ordnat flera sportevent, temadagar, turneringar, utflykter och resor, samt konsert i samarbete med andra föreningar. De vill att ingen skall behöva vara ensam, utan tillsammans kan vi skapa något bra! Föreningen har en öppen dialog med sina medlemmar vilket bidrar till nya och intressanta idéer och önskemål som konkretiseras i takt med att föreningen växer.

Aktiviteter: Idrottsaktiviteter och aktiviteter med kulturella inslag. Resor, utflykter, temadagar, turneringar, och konserter med syfte att skapa gemenskap och trygghet.
Var: Har ej egen lokal. Medlemmar träffas beroende på var aktiviteterna äger rum 
Vem kan delta: Barn, ungdomar, vuxna och familjer
Startade: 2013
Kontakt: Hakan Çorap, telefon: 0739797109, mail: karaoglan@gmail.com

Anatoliens kvinnor och
ungdomsförening

Anatoliens kvinnor och ungdomsförening är en förening som har ett starkt band och gemenskap mellan generationer. De har som mål att stötta och vägleda familjer som behöver rådgivning. Ett urval bland föreningens aktiviteter är kulturevent, hantverk och matlagning- och sykurs. Föreläsningar, workshops, läxhjälp och språkträning (svenska och engelska) finns också med på agendan. Något utöver dessa som uppskattas av medlemmarna är deras festliga sammankomster, mamma och dotter-kvällar samt utflykter. 

Aktiviteter: Bakning, sykurs, språkträning, sammankomster, mamma- och dotter-kvällar, föreläsningar, utflykter, läxhjälp
Var: Föreningslokalen på Turbingatan 8
Vem kan delta: Kvinnor, barn och unga
Startade: 2005
Kontakt: Elif Eken, telefon: 0739827115. Mail: anatoliens_kvinnor@hotmail.com

B

Biblioteksvännerna i Biskopsgården
(BiB)

Biblioteksvännerna i Biskopsgården är en ideell förening som fungerar som en bro mellan biblioteket och boende i Biskopsgården. BiB ordnar språkcaféer, språkkurser, föreningsvandringar, bokklubbar och kurser. BiB vill utveckla biblioteket som mångspråkig mötesplats, och erbjuda kulturella och lärande aktiviteter för barn, unga, vuxna och familjer.

Aktiviteter: Språkkurser (somaliska, arabiska, engelska), språkcafé (engelska), hantverkscafé, digitala kurser, föreläsningar, våffelcafé, föreningsvandringar m.m.
Var: Biskopsgårdens bibliotek
Vem kan delta: Föreningen är öppen för alla
Startade: 2012
Kontakt: Randi Myhre, telefon: 0760-500 342. Mail: info@bibvannerna.se

Biskopsgårdens anhörigförening

Biskopsgårdens anhörigförening är en ideell förening som är en del av den nationella föreningen Anhörigas Riksförbund. 
Anhörigföreningen jobbar för att stödja och hjälpa personer som vårdar och tar hand om nära och kära, som på grund av funktionsvariation, sjukdom eller ålder behöver hjälp med att klara sin vardag. De ordnar träffar på Monsunen på Blidvädersgatan 16 minst en gång i månaden. Anhörigföreningen grundades 2008. 

Aktiviteter: Stöd och hjälp till personer som vårdar sina anhöriga
Var: Träffpunkt Monsunen
Vem kan bli delta: De som vårdar sina anhöriga eller känner någon som gör det
Startade: 2008
Kontakt: Helga Enlund, telefon: 073-154 84 64, 031-53 74 04. Mail: helga.enlund@live.se

Bosna IF-Ljiljan

Bosna IF-Ljiljan grundades för att föra ihop de bosnierna som hade flytt kriget på tidigt 90-tal. Det blev en säker plats för alla bosnier att komma, dricka kaffe och helt enkelt prata ut. Så beskriver föreningens kontaktperson Mirza Budlimic föreningen Bosna IF-Ljiljan, som sedan 1993 bedriver ungdomsverksamhet i Biskopsgården.
Föreningen har en egen klubbstuga vid Länsmansgårdens Motionscentrum, nära natursköna Sjumilaskogen. Klubbstugan har en tillhörande innergård där man kan spela minigolf.
På vardagar är klubbstugan öppen från klockan 16 till 20, och under helgen från klockan 11 till 21. Utöver detta är den alltid öppen när föreningen har sina aktiviteter. 

Aktiviteter: Idrott och kultur. Fotboll, schack, dans, med mera
Var: Klubbstugan i Länsmansgården, Temperaturgatan 80.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1993
Kontakt: Mirza Budimlic, telefon:0705194942, mail: bosnaif@gmail.com

Brämaregårdens FC

Fotbollsklubben Brämaregårdens FC har sedan starten 2012 arbetat för att skapa en aktiv fritid och ett socialt sammanhang för sina medlemmar.
Brämaregårdens FC har träning de flesta dagar i veckan på olika platser på Hisingen. Verksamheten kretsar dock kring Ryaskolan och hemmaplanen Blidvädersplan som nyligen fått en efterlängtad rejäl uppfräschning i form av konstgräs. Vid Blidvädersplan har de också en egen föreningslokal. Lokalen hyrdes till en början men 2017 kunde föreningen köpa lokalen. 

Aktiviteter: Fotboll
Var: Blidvädersplan, Södra Biskopsgården
Vem kan delta: Ungdomar och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2012
Kontakt: bramaregarden@hotmail.com

C

Capoeira Brazil Göteborg – Africabaiana

Capoeira är en afro-brasiliansk konstform som kombinerar stridstekniker med element som akrobatik, dans och musik. Det är en varierad typ av träning som passar personer i alla åldrar.
Capoeiran utvecklades från början av afrikanska slavar i Brasilien. Enligt sägnen utövade slavarna kampsport, men maskerade det i form av dans eftersom det var förbjudet för dem att träna kampsport. 
I Africabaiana tränar alla åldrar tillsammans, och tjejer och killar tränar också tillsammans. Föräldrar kan träna samtidigt som sina barn, vilket är väldigt uppskattat.

Aktiviteter: Capoeira, brasiliansk kampsport 
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Alla från fem år och uppåt 
Startade: 2009
Kontakt: Instruktör André Di Mola, telefon: 076-1956967,
mail:  info@capoeirabrasilgoteborg.com

Conde BJJ & MMA Biskopsgården

Conde BJJ och MMA är en kampsportsförening som har sin huvudsakliga verksamhet på House of Champions vid Vågmästareplatsen, men sedan två år också finns i Biskopsgården. Verksamheten i Biskopsgården riktar sig framförallt till barn. De flesta deltagarna är mellan sju och 13 år.

Braziliansk jiu jitsu är en sport som går ut på så kallad markkamp, det vill säga brottning med olika lås såsom armlås och fotlås. BJJ innehåller inga slag eller sparkar. Sporten är ganska lik judo i stilen. 

Aktiviteter: Träning i Brasiliansk jiu jitsu
Var: House of Champions och Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn och ungdomar
Startade: 2018
Kontakt: Ring Sjumilahallen, telefonnummer 031-368 22 52

Cykelfrämjandet Göteborg

I Göteborg har Cykelfrämjandet flera projekt igång. Ett är stadscykelturer för barn där barn får möjlighet att öva sig på olika trafiksituationer i sällskap av erfarna vuxna cyklister, så kallade ”cykellotsar”. Målet är att genomföra stadscykelturer i alla delar av staden.
Ett annat projekt är ”Frihet på cykel” som finns i Norra Biskopsgården, Bergsjön, Gårdsten, Lövgärdet, Hammarkullen, Hjällbo och Tynnered. ”Frihet på cykel” handlar om att skapa möjligheter så att alla som vill ska kunna få lära sig cykla. 
Cykelkurserna är kostnadsfria och alla över 13 år är välkomna att delta. Kurserna är mycket populära bland vuxna, särskilt bland kvinnor, och blir snabbt fulltecknade. Volontära instruktörer lär deltagarna hantera en cykel. 

Aktiviteter: Cykelaktiviteter
Var: Olika platser i Göteborg
Vem kan delta: Alla
Startade: 2018 i Norra Biskopsgården
Kontakt: Mail: emelie.enoksson@cykelframjandet.se

D-E

Dock City Rollers

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Den som tittar på en match kommer märka att det är en sport fylld av fart och tacklingar, men också spännande strategier och komplexa regler.
Dock City Rollers bildades i slutet av 2012. De har två aktiva lag; ett A-lag och ett B-lag. A-laget spelar matcher både inom Sverige och internationellt. B-laget spelar mest inom Sverige. Föreningen har också en juniorverksamhet tillsammans med roller derby-föreningen Västsvenska Roller Derby Sällskapet, för barn i åldrarna 7-16 år. 

Aktiviteter: Sporten roller derby
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn 7-16 år. Kvinnor och transpersoner 16 år och uppåt.
Startade: 2013
Kontakt: Se kontaktuppgifter här: www.dockcityrollers.se/contact

En Frisk Generation

En Frisk Generation är ideell förening som vill bidra till jämlik hälsa och en meningsfull fritid för alla. Därför erbjuder föreningen kostnadsfria familjeprogram med fokus på mat och rörelse. Alla barnfamiljer är välkomna att delta i de kostnadsfria aktiviteterna. Varje grupp träffas en gång på vardagar och en gång under helgen. I nuläget finns det grupper på Sjumila- samt Landamäreskolan. Man får lära sig om mat, samtidigt som man träffar nya kompisar.

Aktiviteter: Familjeprogram med fokus på mat och fysisk aktivitet.
Var: På Landamäreskolan och Sjumilaskolan i Biskopsgården och på många olika platser i Sverige
Vem kan delta: barnfamiljer
Startade: 2011 i Sverige och 2018 i Biskopsgården
Kontakt: Projektledare Vera Holm.

E-post: vera@enfriskgeneration.se

Mobil 070-264 64 21

F-G

FC Hisingen

FC Hisingen grundades sommaren 2021 med målet att skapa och stärka möjligheter för unga i Biskopsgården. Deras huvudinriktning är sporten futsal som är en variant av fotboll som spelas på mindre yta och med färre spelare, men de beskriver sig själva som en social, kultur- och sportförening. Med önskan om att skapa möjligheter för unga har de bland annat anordnat öppna träningar, välbesökta hälsoaktiviteter på lov, bokcirklar med mera. 

Aktiviteter: Hälsoaktiviteter, futsal, bokcirklar
Var: På olika platser i Biskopsgården
Vem kan delta: Alla
Startade: 2021
Kontakt: Ordförande Rustam Bukiew: rustam.bukiew@gmail.com

Friluftsfrämjandet Hisingen

Friluftsfrämjandet är en nationell organisation som bildades redan 1892. De arrangerar tusentals friluftsaktiviteter runt om i hela Sverige, året runt. På fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Friluftsfrämjandets startades för att arbeta för en bättre hälsa genom att komma ut i naturen och röra på sig. Lokalavdelningen Friluftsfrämjandet Hisingen ordnar många olika typer av aktiviteter. Till exempel vandringar, poängpromenader, paddling, mys vid elden och utbildningar. Men i Biskopsgården är det framför allt barnaktiviteter som gäller.

Aktiviteter: Barnaktiviteter i naturen, vandringar, utbildningar inom friluftsliv, m.m. 
Var: Olika platser utomhus
Vem kan delta: Alla
Startade: 
Kontakt: barnledare.hisingen@friluftsframjandet.se  

Futari gensei ryu dojo

Föreningen Futari gensei ryu dojo är en kampsportsförening med inriktning på traditionell karate. Träning erbjuds två gånger i veckan på Sjumilahallen för både barn och vuxna. Ni som har varit på Sjumilahallen har kanske förundrats över de 40-tal barn som är helt tysta under ett träningspass. Det beror nämligen på föreningens hårda arbete kring karatens värdegrund. Integration är också en aspekt som föreningen jobbar mycket med. Alla är välkomna att träna, oavsett religiös klädsel eller funktionsvariationer. 

Aktiviteter: Kampsport med inriktning på traditionell karate
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Alla
Startade: 2006
Kontakt: Mikael Brandt, telefon: 0769498354. Mail: info@genseiryudojo.semikael@genseiryudojo.se

Föräldrar i Biskopsgården

Föräldrar i Biskopsgården är ett nätverk som tillsammans jobbar för att uppmärksamma och göra någonting åt den sociala orättvisan i Biskopsgården. Fokus är framför allt på att det ska vara tryggt för barn att växa upp i Biskopsgården. 
Nätverket bildades efter skottlossningen på Väderlekstorget i januari 2021, då två unga blev skjutna.
I början av 2021 arrangerade det nystartade nätverket tre gosedjursparader – eller manifestationer. Nätverket uppmanade deltagarna att skriva skyltar och lämna på torgen tillsammans med gosedjuren. Skyltarna hade budskap som “Sluta skjuta!” och “Vi älskar Biskopsgården!” och “Vi protesterar, våldet ska bort!”. 
Nätverkets omkring 25 medlemmar håller i skrivande stund på att prata ihop sig om hur deras framtid ska se ut. De hoppas kunna fungera som ett paraply som många kan ansluta sig till för att jobba för förändring.

Aktiviteter: Aktioner, opinionsbildande verksamhet och nätverkande kring frågor som rör social rättvisa och upprustning av förorten. 
Var: Olika platser i Biskopsgården och online
Vem kan delta: Alla som är engagerade i att alla barn ska få en trygg uppväxt i Biskopsgården
Startade: Januari 2021
Kontakt: foraldraribiskopsgarden@gmail.com

Förenad Turkisk Ungdom (FTU)

Sedan starten 1978 har föreningen Förenad turkisk ungdom, som i folkmun kallas för FTU, främjat samexistens och ömsesidig tolerans mellan den turkiska gruppen och det svenska samhället. 
Föreningen har varit och är än idag ett ankare för turkiska ungdomars behov av att bevara sin kulturella identitet.
Grundmålen som föreningen har baseras på Sveriges grundlag, som är förverkligandet av de demokratiska rättigheterna. Dessa är bland annat att främja barn och ungdomars demokratiska fostran, jämställdhet mellan könen och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.
I FTU möts kultur och sport, inte minst fotboll som är den förenande länken mellan generationer av ungdomar som har tagit över föreningen över åren.

Aktiviteter: Kultur, fotboll
Var: Klubbstuga på Vårvädersgatan 14, hemmaplan på nya Blidvädersplan
Vem kan delta: Alla som är intresserad av kultur och/eller fotboll (barn, ungdomar och vuxna) 
Startade: 1978
Kontakt: ftugbg@gmail.com

Föreningsrådet i Biskopsgården

Föreningsrådet i Biskopsgården är en ideell, religiöst och politiskt obunden paraplyorganisation för medlemsföreningar i Biskopsgården. Föreningsrådet startade sina allmänna aktiviteter 1995 med 35 föreningar i Stadsdelen Biskopsgården och var baserad i Biskopsgårdens Folkets Hus.
Föreningsrådet fungerar som kontaktorganisation mellan stadsdelen och medlemsföreningarna och uppmuntrar och hjälper föreningarna att samarbeta med varandra kring olika aktiviteter i Biskopsgården. Just nu har Föreningsrådet 17 aktiva medlemsföreningar, efter förlusten av 32 aktiva PRO medlemsföreningar som har upphört på grund av att det inte längre finns lämpliga samlings- eller mötesplatser för PRO-föreningar i Biskopsgården.
Ett viktigt mål för Föreningsrådet är att anordna gemensamma arrangemang i Biskopsgården och stadsdelen. Det största arrangemanget är Biskopsgårdens dag vid natursköna Svarte Mosse varje sommar.

Aktiviteter: Gemensamma arrangemang och samarbeten i Biskopsgården
Var: Olika platser i stadsdelen
Vem kan delta: Alla kan delta i t.ex. Biskopsgårdens dag
Startade: 1995
Kontakt: Behrouz Assadi, ordförande, Mail: behrouz.assadi@gmail.com telefon: 070-736 00 03. Gustav Kristensen, sekreterare, Mail: gugge78@gmail.com

GAIK (Göteborgs AIK)

GAIK är en anrik förening med historia från tidigt 1900-tal. För nästan hundra år sedan fram till 2019 var GAIK en aktiv fotbollsförening, med framgångsrika herr- och damlag. Nu beskriver sig föreningen som en pensionärsförening, där medlemmarna träffas för att fika, gå på museum, spela dart och annat. GAIK har en egen, stor klubbstuga som också går att hyra, läs mer här. Föreningen drömmer försiktigt om samarbeten med andra idrottsföreningar. De ser gärna att fotbollen lever vidare.

Aktiviteter: Träffar för äldre, uthyrning av klubbstugan
Var: Sunnerviksgatan 42
Vem kan delta: Alla
Startade: 1928
Kontakt och frågor om lokalbokning: Ordförande Claes Atterheim, tel: 073-772 53 28

GBG Inlinehockey

Inlinehockey liknar traditionell hockey, med skillnaden att sporten spelas på rullskridskor istället för vanliga skridskor, underlaget är av plast, pucken är lättare och det är färre spelare på planen. Föreningen Gbg Inlinehockey grundades 2014, men har haft aktivitet ända sedan tidigt 00-tal. De värnar om fantasirika idéer, god gemenskap och helt enkelt att ha kul på rullskridskor. Föreningens hall går att hyra lite när som helst, utöver aktiviteter på vardagskvällar och öppna aktiviteter på söndagar. 

Aktiviteter: Inlinehockey
Var: Ruskvädersgatan 20
Vem kan delta: Alla
Startade: 2014
Kontakt: Emeric Bergendal, telefonnummer: 076-4071881

Green light international organisation Sweden (GLIOS)

Green light international organisation är en internationell organisation som bildades 2010 i Biskopsgården. GLIOS startades för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga efter deras skoltid. Deras syfte är att skapa rum för minoriteter i samhället som inte har det ekonomiska stödet för att delta i ett föreningsliv. Det kostar ingenting för barn och ungdomar att delta i GLIOS verksamheter. GLIOS jobbar med många olika frågor och ordnar många olika aktiviteter runt om i Göteborg. Till exempel har de kvällsaktiviteter för nyanlända, bokklubb för barn och unga, sport- och spelkvällar för ungdomar och helgaktiviteter för ensamstående föräldrar. De arbetar också med dans och musik.

Aktiviteter: Fotboll, spelkvällar, mingelkvällar och annat som önskas av ungdomarna
Var: Lokal i Kviberg och olika lokaler i Göteborg
Vem kan delta: Barn och ungdomar mellan 7-25
Startade: 2010
Kontakt: Banye Kelvin Kainebi, telefon: 0733837039, mail: glios.org@gmail.com

Gothenburg Cricket Club

Cricket, eller kricket, är ett bollspel som utövas mellan två lag med elva spelare i varje lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet, och var en nationalsport i England under 1800-talet. Gothenburg Cricket Club som bildades 1972 är den första cricketföreningen i Göteborg. Klubben bildades av en grupp personer från Storbritannien och Australien, som arbetade på Volvo i Torslanda. De började spela cricket som en helgaktivitet. 

Aktiviteter: Cricket
Var: Barn under 10 år spelar i Sjumilahallen. Barn och ungdomar 10-19 år och vuxna spelar i Lundbystrandshallen. Utomhusbanan ligger i Kviberg.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1972
Kontakt: Mail: info@gothenburgcricketclub.se eller secretary@gothenburgcricketclub.se 

H

HIRA IK

Hira IK är en ganska nybildad ideell idrottsförening som riktar sig främst till barn och unga, men även unga vuxna och vuxna är välkomna. Verksamheten har för närvarande fokus på fotboll och parkour för barn och unga, men de är också intresserade av att starta upp basket, innebandy och andra sporter så småningom. Föreningen driver verksamhet på olika platser som Landamäreskolan, Sjumilahallen, Ryaskolan och på Vårvindens fritidsgård. Deras motto är att hjälpa till och bjuder samtidigt in andra till detta. 

Aktiviteter: Fotboll och basket, men andra aktiviteter kan också utvecklas i takt med medlemmarnas intresse och efterfrågan.
Var: Olika lokaler i Biskopsgården, tex Sjumilahallen, Landamäreskolan, Vårvindens fritidsgård, Ryaskolan.
Vem kan delta: Barn och vuxna.
Startade: 2020
Kontakt: Abedin Belaj, Telefon: 0700525652. Mail: abedin_belaj@hotmail.com

Hisingens boxningsklubb

I en källarlokal på Vårväderstorget håller en av Sveriges äldsta boxningsklubbar till – Hisingens Boxningsklubb. Flera dagar i veckan är lokalen fylld av boxare i alla åldrar, både nybörjare och proffs. Här har många medlemmar tränat sig till fina utmärkelser, och flera SM-guld har kammats hem av föreningens boxare genom åren. 
Förutom att arrangera träningar, ordnar klubben även läger och åker på turneringar. 

Aktiviteter: Boxning
Var: Lokal på Vårväderstorget 4
Vem kan delta: Barn, ungdomar och vuxna
Startade: 1927
Kontakt: Maila hisingensboxningsklubb1927@gmail.com

Hisingens Rugbyklubb

Rugby är en av världens största sporter, med över 8,5 miljoner spelare. Men i Sverige är inte sporten så stor. Hisingens Rugbyklubb hoppas kunna ändra på det genom att inspierera fler att starta upp rugbyklubbar.
Hisingens Rugbyklubb bildades 2018. Grundarna kommer från Hisingen men har alla har ett förflutet i Göteborg Rugbyförening som har sin bas i Västra Frölunda.
Själva sporten går ut på att två lag spelar på en fotbollsplan. Det finns två mål som har två långa stolpar som sträcker sig upp i luften. Spelet startar genom att ena laget sparkar bollen från mittlinjen mot motståndarna. Så snart bollen passerat 10-meterslinjen får spelarna fånga bollen och börja spela. Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen. 

Aktiviteter: Rugby
Var: Idrottsplatsen vid Länsmansgårdens motionscentrum
Vem kan delta: Alla från sju år
Startade: 2018
Kontakt: info@hisigensrugby.se 

Hisingens Tennisklubb

Hisingens Tennisklubb är en förening med lång spännande historia, och stora framtidsplaner. Ända sedan 1971 har klubben arrangerat tennisträning på planerna vid Länsmansgårdens Motionscentrum. Eftersom de endast har utomhusbanor, spenderar de hösten och vintern på Gothia Tennis i Tuve. Det finns dock planer på att i framtiden kunna bygga en tennishall, så att träningen inte behöver flytta.
Under somrarna arrangerar klubben tennisskola; en uppskattad aktivitet som lockar många barn och unga. 

Aktiviteter: Tennis
Var: Länsmansgårdens tennisbana (vid motionscentrum) och på Gothia Tennis i Tuve
Vem kan delta: Alla som vill spela tennis, unga som gamla
Startade: 1971
Kontakt: Erik Axelsson, mail: hisingenstk@outlook.com

Hisingens Unga Ledare

Hisingens Unga Ledare är en ideell förening som ordnar aktiviteter för ungdomar som är mellan 16-26 år. Verksamheten fokuserar på ledarskap, att driva verksamhet och skapa evenemang. 

Föreningen grundades av ungdomar som har gått Ungdomssatsningen Hisingens ledarutbildning, som nu vill fortsätta skapa egna aktiviteter och evenemang.

Aktiviteter: Stöttning av unga som vill driva verksamhet och skapa evenemang.
Var: Lokalen finns på Myntgatan i Ungdomssatsningens lokaler. Aktiviteter sker även på andra platser
Vem kan delta: Ungdomar mellan 16-26 år som bor i Biskopsgården, men   ungdomar från andra områden får också vara med.
Startade: 2020
Kontakt: Diana Pisau, telefon: 0739784943. Mail: hisingen.ungaledare@gmail.com

Human Rights Movement (HRM)

Human Rights Movement är en ideell förening som erbjuder en plattform där ungdomar och unga vuxna kan kämpa mot orättvisor tillsammans. Föreningen skapar möjlighet att lära sig om mänskliga rättigheter, engagera sig i humanitära frågor, föra kampanjer och göra studieresor. Föreningen vill lyfta diskussionen kring förorter, och lyfta förorterna. 

Aktiviteter: Plattform där unga kämpar mot orättvisor tillsammans och engagerar sig för mänskliga rättigheter.
Var: Träffas på olika ställen där aktiviteterna genomförs
Vem kan delta: Alla som vill skapa mer jämlikhet och bekämpa orättvisor
Startade: 2020
Kontakt: Mail: humanrightsmovementgbg@gmail.com

Höstbo lokala Hyresgästförening

Lokala hyresgästföreningen Höstbo är en av alla hyresgästföreningar som finns i Biskopsgården. Höstbo är till för personer som bor i hyreslägenhet på Höstvädersgatan.
LH Höstbo har funnits sedan 60-talet då hyresrätterna på Höstvädersgatan byggdes.
Förutom att hjälpa hyresgäster i frågor som rör deras boende, ordnar Höstbo sociala aktiviteter för alla som bor på Höstvädersgatan. Två gånger om året ordnar de bussresor till varuhuset i Ullared, och på sommaren ordnar de en resa till Skara Sommarland eller liknande. De ordnar också julbord med julmarknad och påsk- och julpyssel för barnen.
Varannan onsdag har de träffar i sin lokal då medlemmar kan komma och prata om viktiga frågor, eller bara umgås. De brukar även ha hamburgergrillning på sommaren. 

Aktiviteter: Hjälper hyresgäster i tvister med hyresvärden, och ordnar sociala aktiviteter för hyresgästerna.
Var: Lokal på Höstvädersgatan 65
Vem kan delta: Alla som bor i hyresrätt på Höstvädersgatan
Startade: 1960-talet
Kontakt: Bert Grimhov, telefon: 0769132779. Mail: lhhostbo@outlook.com  

I-J

IF Warta

IF Wartas verksamhet är fotboll och futsal. Sju dagar i veckan tränar deras drygt 400 medlemmar på Sälöfjordsvallen. Det är full aktivitet i föreningen, som har fotbollslag i 14 olika åldersgrupper; barn, unga, vuxna och pensionärer.
Föreningens historia började i slutet av år 1928 då ett gäng killar bestämde sig för att starta en idrottsförening. När de behövde inspiration för att komma på ett bra namn, tog de en promenad i Sannegårdshamnen för att se vad båtarna hette. De såg båten Warta, och så var beslutet taget. IF Warta bildades 1929.
IF Warta förvaltar lokalen Wartagården på Södra Sälöfjordsgatan 29, tillsammans med handbollsföreningen HP Warta och bordtennisklubben BTK Warta.

Aktiviteter: Fotboll, futsal och pensionärsverksamhet 
Var: Sälöfjordsvallen
Vem kan delta: Barn, unga, vuxna och pensioner 
Startade: 1929
Kontakt: fuifwarta@gmail.com

IFK Göteborg i Biskopsgården

Projektet “IFK motion flickor” är en satsning som föreningen IFK Göteborg inom “IFK i samhället” drog i gång 2017. Syftet är att skapa jämlik hälsa genom att öka unga flickors delaktighet, trygghet och förbättring av hälsan. Detta görs genom fotboll i flera av Göteborgs olika stadsdelar, bland annat i Biskopsgården.
En gång i veckan träffas ledare och lokala förebilder, det vill säga ledare som är förankrade i området och som har en bra kommunikation med barn och ungdomar. Det är öppen verksamhet för flickor från 9 – 16 år där fotboll, lek, rörelse och andra aktiviteter står i centrum.

Aktiviteter: Kamratskap och god hälsa genom fotboll 
Var: Inomhus i Sjumilahallen, och på courten utanför Sjumilahallen. Även på Svartedalsskolan.
Vem kan delta: Flickor 9 – 16 år
Startade: 2017
Kontakt: Elisabeth Anderton, telefon: 031-703 73 26,
mail: elisabeth.anderton@ifkgoteborg.se

Integrationsnätverk Göteborg

Integrationsnätverk i Göteborg är en förening som arbetar för bättre integration och gemenskap mellan människor i Göteborg. Hos Integrationsnätverk finns möjligheten för asylsökande, nyanlända eller nyligen etablerade invandrare att möta svenskar med olika bakgrund.
I föreningens lokal på Vårvindsgatan 20 erbjuder de studiecirklar, samhällsorientering, hälsofrämjande aktiviteter och andra aktiviteter som stärker individen. Föreningens medlemmar och besökare kommer från mer än 25 nationer och talar ett tiotal olika språk, som arabiska, persiska, kurdiska, somaliska, tigrinja, turkiska, spanska, franska, ryska och svenska.

Aktiviteter: Svenskakurs, samhällsorientering, hälsofrämjande aktiviteter, med mera.
Var: Vårvindsgatan 20
Vem kan delta: Alla
Startade: 1996
Kontakt: Mail: info@integrationsnatverk-goteborg.se. Telefon: 031-530612

Iranska Azerbajdzaniers Vänskapsförening

Iranska Azerbajdzjaniers Vänskapsförening (IAVF) är en ideell kulturförening som är demokratisk, icke-politisk och icke-religiös. Föreningen sprider information och ger föreläsningar om azerbajdzjanska litteraturen och språket, som tillhör den turkiska språkfamiljen. De har också informationsträffar och kurser för att underlätta integration och delaktighet i samhället och göra det enklare att anpassa sig till det dagliga livet. De brukar också anordna filmvisningar och göra utflykter och gruppromenader tillsammans.
Föreningen startades för att skapa vänskap, intresse och gemenskap bland turkisktalande iranska familjer i Sverige och med andra turkisktalande.

Aktiviteter: Information, föreläsningar och kurser
Var: I Göteborg och förorten
Vem kan delta: Alla som accepterar föreningens stadgar, erlägger medlemsavgiften och är intresserade av att delta i IAVF:s aktiviteter är välkomna som medlemmar. 
Startade: 1998
Kontakt: Behrouz Assadi, telefon: 070-736 00 03. Mail: behrouz.assadi@gmail.com

Islamiskt kulturcenter i
Biskopsgården

Islamiska kulturcentret i Biskopsgården är en ideell förening med lokal nära Friskväderstorget. Lokalen fungerar som mötesplats för boende i Biskopsgården. Det är öppet från morgon till kväll sju dagar i veckan och många besökare från olika nationaliteter kommer hit varje dag. 
Mötesplatsen fungerar som fritidsverksamhet för ungdomar efter skolan. Istället för att hänga på torget kan ungdomar komma hit och göra läxor, fika och sitta och prata. Här är en tillåtande atmosfär och allt bygger på frivillighet.
Mötesplatsen fungerar också som moské med bönestund fem gånger om dagen. I samband med fredagsbönen brukar 300-400 personer besöka lokalen. Fredag kväll äter de mat tillsammans.

Aktiviteter: Mötesplats och moské
Var: Godvädersgatan 50. Närmaste hållplats är Friskväderstorget
Vem kan delta: Alla
Startade: 1992
Kontakt: Mail: islamiska114@gmail.com

Jijujutsiklubben Ronin

Ju-jutsu (eller jiujitsu som det också kan stavas) är en kampsport som bygger på olika försvarstekniker. Man tränar på att ta sig ur en angripares grepp, och ta kontroll över motståndaren. I teknikerna ingår fall, kast, nedläggningar, slag och sparkar.
Ronin har två grupper för juniorer; 7-12 år och 12-15 år. Alla från 15 år och uppåt tränar tillsammans. Totalt har föreningen cirka 80 medlemmar.
Förutom att arrangera träningar 2-3 dagar i veckan, brukar klubben också ordna något som de kallar för “after-gi”. Gi är namnet för karatedräkten. Då kollar de på film tillsammans på storbildsskärm och äter pizza och godis i lokalen.
Jiujitsuklubben Ronin bildades 1977 av ett gäng högrankade utövare. De tog namnet “Ronin” som betyder ungefär “den härrelöse samurajen”.

Aktiviteter: Sporten ju-jutsu
Var: Egen lokal på Svanehöjdsgatan 6
Vem kan delta: Alla från 7 år och uppåt
Startade: 1977
Kontakt: info@ronin.se

K

Klarväder & Friskväderstorget lokala Hyresgästförening

Lokala hyresgästföreningen Klarvädersgatan och Friskväderstorget är en av alla hyresgästföreningar som finns i Biskopsgården. Hyresgästföreningen är till för personer som bor i hyreslägenhet på Klarvädersgatan och Friskväderstorget. 
Lokala hyresgästföreningen på Klarvädersgatan och Friskväderstorget sköter lokalen Solglimten på Byvädersgången 11. Där har de öppet hus för sina medlemmar och hyresgästerna varje onsdag. De har aktiviteter för barn från 5 år. De pysslar, målar, gör armband med pärlor. De vuxna kan samtidigt umgås med sina grannar. På torsdagar har de sykvällar för kvinnor. Hyresgäster på Klarvädersgatan och Friskväderstorget har möjlighet att låna lokalen Solglimten för barnkalas, fester och andra sammankomster. I vissa fall samarbetar också föreningen med andra lokala föreningar.

Aktiviteter: Aktivitetet för hyresgäster
Var: Lokalen Solglimten, Byvädersgången 11
Vem kan delta: Alla som bor på Klarvädersgatan och Friskväderstorget.
Startade: 1985
Kontakt: Gladys Velarde, telefon: 0722680363

Korpen Göteborg

Idrott och motion ska vara för alla. Inte bara för de som vill satsa hårt och träna flera dagar i veckan för att platsa in i ett A-lag. Det är Korpen Göteborgs bestämda övertygelse.
Korpen Göteborg är en stor förening som idag har runt 6500 medlemmar. Korpen arrangerar idrottsverksamhet inom flera olika idrotter. Det vanligaste är att ett kamratgäng går ihop och bildar ett lag, som sedan ansluter sig till föreningen. Men det går också bra att höra av sig till Korpen som enskild individ, om man är intresserad av att börja träna någon av idrotterna.
I Biskopsgården arrangerar Korpen seniorgympa på Vårvinden en gång i veckan. En mycket populär aktivitet som är öppen för pensionärer. 

Aktiviteter: Seniorgympa, dans, bordtennis, boule, fotboll, friidrott, innebandy, hockey. 
Var: Många olika platser i Göteborg. I Biskopsgården är det seniorgympa på Vårvinden.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1941
Kontakt: Mail: kent@korpengoteborg.se

Kultur Kvinnor Förening Hill

Kultur Kvinnor Förening Hill är en ideell förening vars aktiviteter främst riktar sig till kvinnor, mammor, tjejer och barn. De arrangerar aktiviteter såsom danskurser, matlagningskurser och sykurser. De samarbetar även med andra liknande kvinnoföreningar i området, med att skapa mötesplatser för de som vill träffas och umgås. Föreningen har även aktiviteter för nyanlända i form av mentorskap och samhällsguidning.

Aktiviteter: Danskurs, matlagningskurs, sykurs och andra mötesplatser. Aktiviteter med andra kvinnoföreningar. 
Var: Mestadels på Hyresgästföreningens lokaler i området vid Väderilsgatan, Sjumilahallen och utomhus. 
Vem kan delta: Alla kvinnor med barn, tjejer och unga
Startade: 2012
Kontakt: Alem Nur, telefon: 0736410078. Mail: alem-nur@hotmail.com

Kulturförening Dalgårdarna

Kulturföreningen Dalgårdarna har sysslat med många olika aktiviteter under åren, sedan starten 1982. Förutom hantverk och slöjd har de arrangerat kamratcirklar, haft snickeri, spelat curling och samarbetat med PRO-dansen. Det är medlemmarna själva som bestämmer vilka aktiviteter som ska drivas, och det är hantverk såsom vävning och sömnad som har varit det mest populära genom åren. Men det är gemenskapen som är det viktigaste. 

Aktiviteter: Vävning, slöjd, hantverk, sömnad, stickning, med mera
Var: Hyresgästföreningens lokal Fyren på Väderilsgatan
Vem kan delta: Alla
Startade: 1982
Kontakt: Ring Marianne Andersson, telefon: 070 335 34 86

Kurdiska kvinnor för integration

Kurdiska Kvinnor för Integration är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som jobbar för integration och interaktion av kurdiska kvinnor i det svenska samhället. 
Föreningen ordnar många olika aktiviteter. De har frukostträffar varje söndag, då föreningens medlemmar träffas och äter frukost tillsammans samtidigt som de diskuterar aktuella frågor i föreningen. 
Föreningen anordnar också seminarier och föreläsningar om olika ämnen, till exempel hedersrelaterat våld. 

Aktiviteter: Frukostträffar, seminarier och föreläsningar, sportaktiviteter, folkdans, matlagningskurs, demokratikurs, hemspråksundervisning, med mera.
Var: Egen lokal på Friskväderstorget 4
Vem kan delta: Alla
Startade: 2000
Kontakt: Fadime Duzgun, mail: kurdiskakvinnor@gmail.com

L

Lindholmens BK

Lindholmens BK är en förening som hade sitt säte på Lindholmen redan år 1932. År 1970 flyttade klubben till Länsmansgården. Här fick de en ny klubbstuga och ett helt nytt område att utveckla sin fotbolls- och boule-verksamhet i.
Klubbens hemmamatcher spelas på Länsmansgårdens idrottsplats. Klubbens A-lag för herrar spelar i skrivande stund i en old boys serie. Damernas A-lag i klass 2 avslutade år 2020 på sjunde plats i sjumannafotboll, där sju spelare inklusive målvakt spelar istället för elva som det vanligtvis är inom fotboll. 
Klubbstugan är öppen för allmänheten när bouleträning pågår. Gäster är varmt välkomna dit för att ta en kopp kaffe. 

Aktiviteter: Fotboll och boule
Var: Egen klubbstuga bredvid Länsmansgårdens motionscentrum 
Startade: 1932. Sedan 1970 på sin nuvarande plats
Vem kan bli medlem: Alla som är intresserad av fotboll
Kontakt: Larry Hedlund, telefon: 0706319469. Mail: lbklarry@gmail.com

Lyft Orten

“Lyft orten – Föreningar i Biskopsgården” är ett nätverk som bildades i samband med Biskopsgårdens dag i juni 2019. Lyft Orten arbetar för att samordna Biskopsgårdens föreningar, lyfta fram föreningarnas arbete och underlätta för allmänheten att komma i kontakt med föreningarna. 
Lyft Orten har en hemsida och en facebooksida där man kan hitta information om föreningar som är aktiva i Biskopsgården. Kravet är att föreningar som är med ska stå bakom nätverkets förhållningsregler som är att arbeta för gemenskap, arbeta mot våld och droger, samt respektera de grundläggande demokratiska reglerna i Sverige. 
Nätverket leds av en styrgrupp bestående av medlemmar från föreningarna Move and Art Center, Meeting Plays, Västkurd BK, Nätverk Väninna och Geesguud UF.

Aktiviteter: Nätverk för föreningar i Biskopsgården
Var: Biskopsgården
Vem kan delta: Alla föreningar i Biskopsgården
Startade: 2019
Kontakt: lyftorten@gmail.com, telefon till Monica Tello Jara: 073-9596149

Långströmsgatans lokala Hyresgästförening

Lokala hyresgästföreningen Långströmsgatan är en av alla hyresgästföreningar som finns i Biskopsgården. Hyresgästföreningen Långströmsgatan är till för personer som bor i hyreslägenhet på Långströmsgatan i Biskopsgården.
Hyresgästföreningen Långströmsgatan ordnar varje år Balderdagen tillsammans med fastighetsbolaget Balder som förvaltar hyresbostäderna på Långströmsgatan. Då ordnar de grillmat, bjuder på bullar och ser till att folk har en trevlig dag. De ordnar också aktiviteter för barnen, till exempel hopptält.
Föreningen har en egen lokal på Långströmsgatan 48. Där har de café varje onsdag kväll, dit medlemmar och boende i området är välkomna att umgås och ställa frågor till styrelsen.
Föreningen ordnar också flera andra aktiviteter under året. De arrangerar bussresor till Ullared, adventsfika, halloweenfest, disco för barn och julbort på Liseberg.

Aktiviteter: Aktiviteter för hyresgäster
Var: Långströmsgatan
Vem kan delta: Alla som bor i hyresrätt på Långströmsgatan
Startade: “Över 20 år sedan”
Kontakt: Ordförande Håkan Lindergren, telefon: 0708356172

Långströmparkens odlarförening

Långströmsparkens odlarförening är en ideell förening som driver en stadsnära odling i anslutning till Bygglekplatsen på Badvädersgatan. Föreningen har odlat på marken sedan slutet av 90-talet, och har idag omkring 20 odlande medlemmar. Men odlingen är en viktig mötesplats för många fler än de som odlar där. Hit kan man komma och umgås och prata om livet tillsammans med föreningens medlemmar.
Föreningen är perfekt för dig som är odlingsintresserad och bor i närheten av odlingen.

Aktiviteter: Odling 
Var: Långströmsparken, Badvädersgatan
Vem kan delta: Alla som bor på gatorna i närheten av odlingen.
Startade: Började odla i slutet av 90-talet, men föreningen bildades 2013.
Kontakt: langstromsparken.odling@gmail.com 

Länsmansgårdens Bouleklubb

Boule är en sport som går ut på att kasta klot så att de landar så nära en liten träkula som möjligt. Länsmansgårdens bouleklubb har funnits sedan 1998. Men då tillhörde de Lindholmens fotbollsklubb. 2008 startade de en egen förening, men håller fortfarande till vid Lindholmens fotbollsklubbs klubbstuga vid Länsmansgårdens motionscentrum. Under somrarna träffas klubbens drygt 30 medlemmar ungefär två-tre gånger i veckan. När det blir för kallt för att spela utomhus flyttar de spelet till boulehallen Majhallen i Majorna.

Aktiviteter: Boule
Var: Bouleplanerna i närheten av Länsmansgårdens motionscentrum.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1998 via Lindhomens fotbollsklubb. 2008 som egen förening.
Kontakt: Bo Feiff, telefon: 0708326632, mail: bo.feiff15@gmail.com

Länsmansgårdens schacksällskap

Länsmansgårdens schacksällskap är en förening som har funnits i över tre decennier. De har bland annat söndagsträffar i Hyresgästföreningens lokal på Temperaturgatan 4-6, med schackspel och möjlighet att umgås. Som bäst har föreningen legat på serienivå 3 och nu jobbar de för att komma tillbaka dit. Än så länge har föreningen inga kvinnliga spelare eller ungdomar, och de hälsar att de skulle tycka det var roligt att få utökning av fler kvinnor och ungdomar i föreningen.

Aktiviteter: Schackspel
Var: Hyresgästföreningens lokal på Temperaturgatan 4-6
Vem kan delta: Alla 
Startade: 1987
Kontakt: Jan-Erik Björklund, telefon 0704 798474. Mail: langeno51@gmail.com

M

Meeting Plays

Meeting Plays är en fri konst- och teaterverksamhet som skapar plats, utmanar strukturer och vill förändra samhället genom konst och kultur. Verksamheten har ca 3000 deltagare per år. 
Sedan starten 2013 har Meeting Plays jobbat med konst- och kulturprojekt kopplade till specifika bostadsområden. De har tidigare skapat verksamhet i flera av Göteborgs stadsdelar och även i andra städer. Men sedan 2017 har Meeting Plays till största del varit i Biskopsgården, och här planerar de att stanna.

Aktiviteter: Center för communitykonst och -teater, med mötesplatser, skapande verkstäder, kulturskola, kurser, Kultur-camping, Kulturhus Ute, med mera.
Var: Lokalen Slottet på Friskväderstorget bredvid internationella förskolan samt på olika platser i området.
Vem kan delta: Alla
Startade: 2013
Kontakt: Maila kontakt@meetingplays.se, eller kom till lokalen Slottet.

Move and Art Center

Move and Art Center är en förening som genom dans, parkour och zumba fitness kämpar för att stärka barns, tjejers och kvinnors roll i Biskopsgården. Monica Tello Jara började ha dans i Biskopsgården 2009. Sedan dess har verksamheten varit populär och välbesökt, med träning fyra dagar i veckan för de över 100 medlemmarna. Från början hölls kurserna i Sjumilahallen, men är numera i Landamäreskolans idrottshall.
Move and Art Center erbjuder danskurser för barn från 4 år och uppåt. Åldersgrupperna är 4-5 år, 6-9 år och 10-15 år.
Parkouren riktar sig till barn från 4-11 år. Och zumban är för 16 år och uppåt. Dansen och parkouren riktar sig till alla barn, och zumban riktar sig till bara kvinnor. 

Aktiviteter: Dans, parkour och zumba fitness. 
Var: Landamäreskolan.
Vem kan delta: Barn från fyra år, ungdomar och vuxna.
Startade: Verksamheten har funnits sedan 2009, föreningen bildades 2017. 
Kontakt: Monica Tello Jara, telefon: 073 959 61 49

Moving Queens

Moving Queens är en dansgrupp för kvinnor i alla åldrar. Föreningen bildades 2017 efter att Göteborgs Stad hade arrangerat ett dansprojekt med koreografer från Rotterdam. Moving Queens har dansträningar en dag i veckan, och är öppna för alla kvinnor som vill röra på sig och dansa tillsammans. 

Aktiviteter: Rytmiska rörelser till musik för kvinnor i alla åldrar
Var: Olika lokaler i Biskopsgården, så som Orkanen och Solglimten. På sommaren hålls aktiviteterna utomhus.
Vem kan delta: Alla kvinnor oavsett bakgrund och ålder
Startade: 2019
Kontakt: Bodil Karlsson, telefon: 0709920980 

N

Nattvandrarna i Biskopsgården

Vuxna förebilder som finns till för ungdomarna. En frivillig resurs och komplement till annan verksamhet som Polisen, fältarbetare och övriga samhället. Det är föreningen Nattvandrarna i Biskopsgården.
Nattvandrarna i Biskopsgården ingår i riksnätverket Nattvandrarna, som grundades 1983 och som har nattvandrargrupper runt om i hela landet. Verksamheten grundar sig i ett behov av att få föräldrar och andra vuxna att lämna sin trygga hemmiljö och vara ute där ungdomarna befinner sig.
Medlemmarna brukar träffas i föreningens lokal på Vårvädersgatan 5 omkring kl 19-20 på kvällen. De börjar med att fika tillsammans och ha en genomgång. Sedan börjar de vandra på Biskopsgårdens gator och torg. De brukar ta en paus vid 22-23, och fortsätter sedan. Ibland avslutar de vid midnatt, och ibland går de längre. 

Aktiviteter: Nattvandring
Var: Utgår från den egna lokalen på Vårvädersgatan 5. Vandrar i hela Biskopsgården och Länsmansgården.
Vem kan delta: Alla över 25 år
Startade: 1999
Kontakt: biskopsgardensnattvandrare@outlook.com 

Nattvandring på Lången

Nattvandring på Lången är ett initiativ av lokala hyresgästföreningen på Långströmsgatan, och fastighetsbolaget Balder. Hyresgästföreningen tog upp idén om att nattvandra, dels för att visa sig ute och skapa förtroende och dialog med ungdomar, och dels för att skapa trygghet i området. 
Det som utmärker Nattvandring på Lången från andra trygghetsvandrare är att de inte är en egen förening. De är ett initiativ som tillhör stiftelsen Nattvandring.nu, som har sitt säte i Stockholm. Från stiftelsen tillhandahåller de lokala initiativen stöd bland annat i form av röda reflexjackor, första hjälpen-material samt försäkringar.
Nattvandring på Lången har ingen egen lokal men får lov att vistas och fika på Hyresgästföreningens lokal på Långströmsgatan. 

Typ av aktivitet: Trygghetsvandring i Biskopsgården 
Var: Utgår från Långströmsgatan 48, Hyresgästföreningens lokal
Vem kan delta: Alla som är över 18 år och som vill nattvandrarna
Startade: 2016
Kontakt: Håkan Lindergren, mail: hakan.lindergren@gmail.com, telefon: 0708356172

Nätverket-Väninna

Föreningen Nätverket-Väninna är en förening som jobbar för kvinnor och tjejers, samt ungdomars, rättigheter. Bland annat genom att hjälpa tjejer och mammor att integreras i det svenska samhället, stärka tjejer och ensamstående mammors självförtroende, skapa broar mellan ungdomar och deras mammor, och utbilda om våld i nära relationer. 

Aktiviteter: Jobbar för kvinnors rättigheter och ordnar sociala aktiviteter för kvinnor.
Var:  Hela Göteborg
Vem kan delta: Alla mammor med barn, ensamstående mammor, kvinnor och unga kvinnor. 
Startade: 2019
Kontakt: Fadime Duzgun, mail: natverk.vaninna@gmail.com

Neutrala Ungdomsföreningen (NUF)

NUF är en ideell förening som driver en rad olika aktiviteter. När föreningen bildades 1997 var det en förening där unga spelade fotboll. Men sedan dess har föreningen anpassat sin verksamhet efter de behov som de ser i Biskopsgården. Idag driver de bland annat läxhjälp, föräldragrupp, tjejverksamhet, språkcafé, ungdomsläger och fotbolls- och basketskola. De driver också projekt, till exempel ett projekt där de har hjälpt unga som vill lämna kriminaliteten. NUF har öppen verksamhet i deras lokaler vid Godvädersgatan.

Aktiviteter: Läxhjälp, fotboll, föräldragrupp, kvinno- och tjejgrupper, nattvandring, läger, streetbasket, öppen verksamhet, m.m.
Var: Egen lokal på Flygvädersgatan 8 vid Svarte Mosse. Ordinarie öppettid är kl 15-21.
Vem kan delta: Alla!
Startade: 1997
Kontakt: Mail: info@neutrala.se

O-P

Odlarföreningen i Biskopsgården

Odlarföreningen i Biskopsgården är en ideell förening som sköter odlingen som ligger mitt i den vackra  fruktlunden nedanför Vårväderstorget. Här odlar ca 30 medlemmar i egna små lotter och odlingslådor och föreningen har också en liten gemensam odlingsyta. All odling är giftfri. 
Föreningen ordnar också gemensamma arbetsdagar, grillkvällar, kurser, utflykter, studiebesök, föreningsvandringar med mera.
Bärbuskarna och fruktträden som växer runt odlingen får alla får plocka av.

Aktiviteter: Odling
Var: Fruktlunden nära Vårväderstorget
Vem kan delta: Alla odlingsintresserade
Startade: 2011
Kontakt: Maila odlarföreningen@gmail.com 

PARLAQ (Azari-Kvinnors Förening)

Azari-Kvinnors Förening ”Parlaq” är en kulturell och social ideell förening med kvinnoperspektiv. Föreningen har funnits i 23 år och startades för att främja azerbajdzjaner och andra turkisk-, persisk- och svensktalande kvinnor och familjer och bidra till integration.

Aktiviteter: Internationell matlagning, bakning, föreläsningar, information och erfarenhetsutbyte, filmvisning, lätt gympa, dans, musik, enkel bokläsning för att träna svenska, utflykter och radioprogram, m.m.
Var: Träffpunkten Monsunen och andra platser i Biskopsgården
Vem kan delta: Alla kvinnor och familjer i Göteborg med omnejd
Startade: 1998
Kontakt: Nahid Zandjanchi, nahid.zandjanchi1319@gmail.com, mobil 073-349 67 69

Plattformen för kurder från centrala Anatolien

Plattformen för kurder från Centrala Anatolien är en förening som jobbar för att bevara den kurdiska kulturen och det kurdiska språket. De jobbar också för att främja integration bland kurder i det svenska samhället. 
Förutom att ordna samtal på sociala medier, arrangerar föreningen fester och kulturträffar minst en gång om året. Något som brukar vara väldigt uppskattat bland deras 350 medlemmar.

Aktiviteter: Föreläsningar, seminarier och samtal om kurdisk kultur och historia. Sociala aktiviteter. 
Var: Mestadels på sociala medier.
Vem kan delta: Kurder från centrala Anatolien
Startade: 2015
Kontakt: Maila ordförande Apo Deveci: abddev@hotmail.com

Portugisiska föreningen i Göteborg

Portugisiska föreningen i Göteborg är föreningen som strävar efter att bevara den portugisiska kulturen och språket. 
Föreningen har varit aktiv sedan 70-talet. Föreningen har medlemmar från hela Göteborg, men många bor i Biskopsgården. 
Föreningen är en del av riksförbundet FAPS – Portugisiska riksförbundet. Varje år är de med och ordnar Portugusisk filmfestival. De arrangerar även middagar för sina drygt 100 medlemmar, och andra sociala event.
Ibland ordnar de event tillsammans med brasilianska föreningar, då de också pratar portugisiska.
Föreningen har en arbetsgrupp som jobbar för att barn ska kunna få portugisisk undervisning i skolan. 

Aktiviteter: Social gemenskap 
Var: Olika lokaler för olika aktiviteter. Ingen egen lokal.
Vem kan delta: Alla som har någon koppling till Portugal eller portugisiska språket.
Startade: 70-talet
Kontakt: Mail: upg.cfp@gmail.com

PRO HSB Regnbågen-Vindrosen

PRO HSB Regnbågen-Vindrosen är en förening som ordnar aktiviteter och sammankomster för pensionärer. Föreningen är en del av den nationella organisationen PRO, Pensionärernas riksorganisation, som har lokala föreningar runt om i hela landet.
PRO är Sveriges största mötesplats för pensionärer, med cirka 320 000 medlemmar. Och drygt 120 av de medlemmarna är med i Biskopsgårdens lokala PRO-förening Regnbågen-Vindrosen. 
PRO HSB Regnbågen-Vindrosen ordnar träffar för sina medlemmar varannan vecka.

Aktiviteter: Sociala aktiviteter för pensionärer
Var: HSBs lokal på Väderbodarna 5
Vem kan delta: Pensionärer som är medlemmar i PRO
Startade: “För länge sedan”
Kontakt: Anna-Greta Ranmalm, telefon: 0790 00 36 95

S-T

Somali Education and Development Organization (SEDO)

SEDO är en ideell förening som arrangerar aktivitetet såsom läxhjälp, fotboll för barn och ungdomar, trygghetsvandringar och föreläsningar. SEDOs mål är att engagera ungdomar i Biskopsgården så att de får en bra vardag. SEDO hjälper ungdomar som hamnat snett att komma tillbaka in i samhället, och vägleder ungdomar i deras utbildning.

Aktiviteter: Läxhjälp, fotboll för barn och ungdomar, föreningsvandringar, föreläsningar, med mera.
Var: Föreningen har ingen lokal. De träffas på olika platser beroende på aktivitet.
Vem kan delta: Alla.
Startade: 2015
Kontakt: Haydar Jamal, telefon 0790192612, mail: haydar.jamal@hotmail.se

Solväders FC

Solväders FC är en fotbollsklubb som också brinner för de sociala frågorna. 
Det var 2009 som ett kompisgäng kom till tränare Hector Valeria och berättade att de ville göra någonting nytt i stadsdelen. 
Solväders FC har i skrivande stund ett ungdomslag och ett herrlag. Herrlaget spelar i division 7. 
Klubben har även verksamhet i så kallad “gåfotboll”, då äldre och pensionärer spelar enklare fotboll utifrån sina egna förutsättningar. 
Klubben har en egen klubblokal på Klarvädersgatan 1 nära Friskväderstorget. I klubblokalen sänder de ibland närradio i samarbete med Radio Panamericana Gotemburgo, som sänder nyheter från Chile och Sverige på FM 106,3.  
Tidigare höll Solväders FC träningar på Länsmansgårdens idrottsplats, men spelar numera på Bravida Arena i Rambergsstaden. 

Aktiviteter: Fotboll och sociala frågor.
Var: Klubblokal på Klarvädersgatan 1. Träningar på Bravida Arena.
Vem kan delta: Alla
Startade: 2009 
Kontakt: Hector Valeria, mail: valeriahector97@gmail.com, telefon: 0705411793

Somaliska handledningsföreningen

Somaliska handledningsföreningen är en ideell förening som brinner för aktuella samhällsfrågor. Föreningen jobbar mestadels med att ge stöd och information till somaliska personer som behöver hjälp på olika sätt. Det kan handla om att en person behöver hjälp med var den ska vända sig för att få hjälp att få jobb. Eller någon som behöver läxhjälp till sitt barn. Kanske behöver någon hjälp att översätta något, eller få hjälp att ta körkort. Då kan föreningen hjälpa till. 
Föreningen bildades av en grupp personer som själva har erfarenhet av att vara ny i Sverige. De insåg att det behövs mer stöd och hjälp till personer som inte kan prata svenska än, och som vill lära sin om hur det svenska samhället fungerar.

Aktiviteter: Stöd till somalier i Biskopsgården, föreningsvandringar, sociala aktiviteter.
Var: Ingen egen lokal
Vem kan delta: Alla
Startade: 2012
Kontakt: Mail: handledning@hotmail.com

Takarale development organisation (TDO)

Takarale Development Organisation (TDO) är en nystartad förening som brinner för att skapa meningsfulla aktiviteter för kvinnor, tjejer och barn. Föreningen startades under sommaren 2020, och har på bara några månader redan fått 50 medlemmar. Namnet kommer från staden i Somalia som grundarna kommer från.
Föreningen ser ett stort behov av fler aktiviteter och mötesplatser för kvinnor, tjejer och barn i Biskopsgården. 

Aktiviteter: Gemenskap för kvinnor, tjejer och barn 
Var: Olika platser i Biskopsgården. Har ingen egen lokal.
Vem kan delta: Kvinnor, tjejer, barn
Startade: 2020
Kontakt: Maila Suleekha Abdi: suleekhaabdi77@gmail.com

V-Ö

Vi Dom Unga

Vi Dom Unga är en ideell förening som riktar sig till unga vuxna som kämpar för att få bukt med kriminaliteten i Biskopsgården. Vi Dom Unga har skapat en plattform för diskussion där unga får möta politiker och makthavare för att diskutera ungdomars situation utifrån deras egna perspektiv. Föreningen vill vägleda unga vuxna in i vuxenlivet, skapa utvecklande mötesplatser, och se till att mer resurser läggs på unga.

Aktiviteter: Plattform för unga att diskutera situationen i förorten utifrån deras egna perspektiv
Var: Träffas på olika platser när de har möten och aktiviteter
Vem kan delta: Unga vuxna, helst boende i Biskopsgården, som kämpar för att få bukt med kriminaliteten. Äldre vuxna kan bistå med hjälp.
Startade: 2020
Kontakt: Mail: vidomunga@gmail.com

Väderil lokala Hyresgästförening

Lokala hyresgästföreningen Väderil är en av alla hyresgästföreningar som finns i Biskopsgården. Hyresgästföreningen Väderil är till för personer som bor i hyreslägenhet på Väderilsgatan. De har hand om lokalen Fyren som har plats för 80 personer. Där har föreningen möten och ordnar olika aktiviteter. Till exempel porslinsmålning, sömnad och pyssel. De har också ett gym i lokalen som medlemmar kan använda.
Föreningen bjuder även in sina medlemmar till julbord, påskbord och midsommarfirande i lokalen.
Föreningen samarbetar också en del med hyresvärden Poseidon, till exempel genom att plantera blommor i området.

Aktiviteter: Aktiviteter för hyresgäster
Var: Väderilsgatan
Vem kan delta: Alla som bor i hyresrätt på Väderilsgatan.
Startade: För 60 år sedan
Kontakt: Annette Börjesson, mail: annette.bg@hotmail.com

Västkurd BK

Västkurd BK är en fotbollsförening som har sina rötter i Biskopsgården. Klubben bildades 2013 som ett socialt projekt för ett erbjuda sysselsättning åt ungdomar, då grundarna såg ett behov av det i Biskopsgården. Föreningen gick då under namnet Västkurd FF och blev en förening där alla var välkomna oavsett fotbollskunskaper. 2016 blev klubben Västkurd BK, och rekryterade då spelare för att ta steget upp till division 6. 
Under 2019 startade klubben en uppskattad barnverksamhet, som de hoppas kommer fortsätta växa.
Förutom fotbollen är Västkurd BK också engagerade genom att nattvandra i stadsdelen och skapa möten och samarbeten i syfte att skapa en tryggare stadsdel. 

Aktiviteter: Fotboll
Var: Sälöfjordsplan, Södra Sälöfjordsgatan
Vem kan delta: Barn och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2013
Kontakt: Hitta kontaktuppgifter på deras hemsida vastkurdbk.se

Västra Hisingen Basketbollklubb (VHB)

Västra Hisingen Basketbollklubb beskriver sin verksamhet som en ideell samhällsnyttig organisation som har idrott och rörelse som verktyg. Basket är det som verksamheten kretsar kring, men det handlar inte om basketträningar. Föreningen driver även flera sociala projekt. Bland annat har de en ledarskapsutbildning för ungdomar, och arrangerar sommaraktiviteten BonnierHoops.
Träningarna hålls i Sjumilahallen.

Aktiviteter: Basket, sociala projekt, ledarskapsutbildningar
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Unga som är intresserade av basket, sociala projekt och ledarskap
Startade: 2014
Kontakt: Maila kansli@vhbasket.se

Watan Zalmi Cricket Club

En sport med många regler, som du måste vara fokuserad när du spelar. En sport som lär dig tålamod och att visa respekt mot dina medmänniskor. Så beskriver Watan Zalmi Cricket Club sin sport. 
Cricket, eller kricket, är ett bollspel som utövas mellan två lag med elva spelare i varje lag. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet, och var en nationalsport i England under 1800-talet. 
I Göteborg bildades den första cricketföreningen redan 1972; Gothenburg Cricket Club. Men efterfrågan är stor då många har blivit nyfikna på sporten på senare dar, och 2017 bildades Watan Zalmi Cricket Club.

Aktiviteter: Cricket
Var: Inomhus i Lundbystrandshallen och utomhus i Kviberg.
Vem kan delta: Alla som vill spela cricket
Startade: 2017
Kontakt: Mail: watan.zalmi@gmail.com

Örtagården Temperaturens Vänner

Odlarföreningen i Biskopsgården är en ideell förening som sköter odlingen som ligger mitt i den vackra  fruktlunden nedanför Vårväderstorget. Här odlar ca 30 medlemmar i egna små lotter och odlingslådor och föreningen har också en liten gemensam odlingsyta. All odling är giftfri. 
Föreningen ordnar också gemensamma arbetsdagar, grillkvällar, kurser, utflykter, studiebesök, föreningsvandringar med mera.
Bärbuskarna och fruktträden som växer runt odlingen får alla får plocka av.

Aktiviteter: Odling
Var: Fruktlunden nära Vårväderstorget
Vem kan delta: Alla odlingsintresserade
Startade: 2010, registrerades 2019
Kontakt: Ann-Christine Enelund, ordförande:
E-post: ankie.enelund@telia.com, mobil 076-090 38 10