Anatoliens kvinnor och ungdomsförening
Anatoliens kvinnor och ungdomsförening är en förening som har ett starkt band och gemenskap mellan generationer. De har som mål att stötta och vägleda familjer som behöver rådgivning. Ett urval bland föreningens aktiviteter är kulturevent, hantverk och matlagning- och sykurs. Föreläsningar, workshops, läxhjälp och språkträning (svenska och engelska) finns också med på agendan. Något utöver dessa som uppskattas av medlemmarna är deras festliga sammankomster, mamma och dotter-kvällar samt utflykter.
Aktiviteter: Bakning, sykurs, språkträning, sammankomster, mamma- och dotter-kvällar, föreläsningar, utflykter, läxhjälp
Var: Föreningslokalen på Turbingatan 8
Vem kan delta: Kvinnor, barn och unga
Startade: 2005
Kontakt: Elif Eken, telefon: 0739827115. Mail: anatoliens_kvinnor@hotmail.com
Meeting Plays
Meeting Plays är en fri konst- och teaterverksamhet som skapar plats, utmanar strukturer och vill förändra samhället genom konst och kultur. Verksamheten har ca 3000 deltagare per år.
Sedan starten 2013 har Meeting Plays jobbat med konst- och kulturprojekt kopplade till specifika bostadsområden. De har tidigare skapat verksamhet i flera av Göteborgs stadsdelar och även i andra städer. Men sedan 2017 har Meeting Plays till största del varit i Biskopsgården, och här planerar de att stanna.
Aktiviteter: Center för communitykonst och -teater, med mötesplatser, skapande verkstäder, kulturskola, kurser, Kultur-camping, Kulturhus Ute, med mera.
Var: Lokalen Slottet på Friskväderstorget bredvid internationella förskolan samt på olika platser i området.
Vem kan delta: Alla
Startade: 2013
Kontakt: Maila kontakt@meetingplays.se, eller kom till lokalen Slottet
Västkurd BK
Västkurd BK är en fotbollsförening som har sina rötter i Biskopsgården. Klubben bildades 2013 som ett socialt projekt för ett erbjuda sysselsättning åt ungdomar, då grundarna såg ett behov av det i Biskopsgården. Föreningen gick då under namnet Västkurd FF och blev en förening där alla var välkomna oavsett fotbollskunskaper. 2016 blev klubben Västkurd BK, och rekryterade då spelare för att ta steget upp till division 6.
Under 2019 startade klubben en uppskattad barnverksamhet, som de hoppas kommer fortsätta växa.
Förutom fotbollen är Västkurd BK också engagerade genom att nattvandra i stadsdelen och skapa möten och samarbeten i syfte att skapa en tryggare stadsdel.
Aktiviteter: Fotboll
Var: Sälöfjordsplan, Södra Sälöfjordsgatan
Vem kan delta: Barn och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2013
Kontakt: Hitta kontaktuppgifter på deras hemsida vastkurdbk.se
Conde BJJ & MMA Biskopsgården
Conde BJJ och MMA är en kampsportsförening som har sin huvudsakliga verksamhet på House of Champions vid Vågmästareplatsen, men sedan två år också finns i Biskopsgården. Verksamheten i Biskopsgården riktar sig framförallt till barn. De flesta deltagarna är mellan sju och 13 år.
Braziliansk jiu jitsu är en sport som går ut på så kallad markkamp, det vill säga brottning med olika lås såsom armlås och fotlås. BJJ innehåller inga slag eller sparkar. Sporten är ganska lik judo i stilen.
Aktiviteter: Träning i Brasiliansk jiu jitsu
Var: House of Champions och Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn och ungdomar
Startade: 2018
Kontakt: Ring Sjumilahallen, telefonnummer 031-368 22 52
Läs mer: “Conde BJJ och MMA Biskopsgården” på facebook och instagram
Futari gensei ryu dojo
Föreningen Futari gensei ryu dojo är en kampsportsförening med inriktning på traditionell karate. Träning erbjuds två gånger i veckan på Sjumilahallen för både barn och vuxna. Ni som har varit på Sjumilahallen har kanske förundrats över de 40-tal barn som är helt tysta under ett träningspass. Det beror nämligen på föreningens hårda arbete kring karatens värdegrund. Integration är också en aspekt som föreningen jobbar mycket med. Alla är välkomna att träna, oavsett religiös klädsel eller funktionsvariationer.
Aktiviteter: Kampsport med inriktning på traditionell karate
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Alla
Startade: 2006
Kontakt: Mikael Brandt, telefon: 0769498354. Mail: info@genseiryudojo.se, mikael@genseiryudojo.se
Hisingens boxningsklubb
I en källarlokal på Vårväderstorget håller en av Sveriges äldsta boxningsklubbar till – Hisingens Boxningsklubb. Flera dagar i veckan är lokalen fylld av boxare i alla åldrar, både nybörjare och proffs. Här har många medlemmar tränat sig till fina utmärkelser, och flera SM-guld har kammats hem av föreningens boxare genom åren.
Förutom att arrangera träningar, ordnar klubben även läger och åker på turneringar.
Aktiviteter: Boxning
Var: Lokal på Vårväderstorget 4
Vem kan delta: Barn, ungdomar och vuxna
Startade: 1927
Kontakt: Maila hisingensboxningsklubb1927@gmail.com
Hisingens Tennisklubb
Hisingens Tennisklubb är en förening med lång spännande historia, och stora framtidsplaner. Ända sedan 1971 har klubben arrangerat tennisträning på planerna vid Länsmansgårdens Motionscentrum. Eftersom de endast har utomhusbanor, spenderar de hösten och vintern på Gothia Tennis i Tuve. Det finns dock planer på att i framtiden kunna bygga en tennishall, så att träningen inte behöver flytta.
Under somrarna arrangerar klubben tennisskola; en uppskattad aktivitet som lockar många barn och unga.
Aktiviteter: Tennis
Var: Länsmansgårdens tennisbana (vid motionscentrum) och på Gothia Tennis i Tuve.
Vem kan delta: Alla som vill spela tennis, unga som gamla
Startade: 1971
Kontakt: Michael Svensson, mail: msdata1010@gmail.com
Lindholmens BK
Lindholmens BK är en föreNing som hade sitt säte på Lindholmen redan år 1932. År 1970 flyttade klubben till Länsmansgården. Här fick de en ny klubbstuga och ett helt nytt område att utveckla sin fotbolls- och boule-verksamhet i.
Klubbens hemmamatcher spelas på Länsmansgårdens idrottsplats. Klubbens A-lag för herrar spelar i skrivande stund i en old boys serie. Damernas A-lag i klass 2 avslutade år 2020 på sjunde plats i sjumannafotboll, där sju spelare inklusive målvakt spelar istället för elva som det vanligtvis är inom fotboll.
Klubbstugan är öppen för allmänheten när bouleträning pågår. Gäster är varmt välkomna dit för att ta en kopp kaffe.
Aktiviteter: Fotboll och boule
Var: Egen klubbstuga bredvid Länsmansgårdens motionscentrum
Funnits sedan: 1932. Sedan 1970 på sin nuvarande plats
Vem kan bli medlem: Alla som är intresserad av fotboll
Kontakt: Larry Hedlund, telefon: 0706319469. Mail: lbklarry@gmail.com
Somali Education and Development Organization (SEDO)
SEDO är en ideell förening som arrangerar aktivitetet såsom läxhjälp, fotboll för barn och ungdomar, trygghetsvandringar och föreläsningar. SEDOs mål är att engagera ungdomar i Biskopsgården så att de får en bra vardag. SEDO hjälper ungdomar som hamnat snett att komma tillbaka in i samhället, och vägleder ungdomar i deras utbildning.
Aktiviteter: Läxhjälp, fotboll för barn och ungdomar, föreningsvandringar, föreläsningar, med mera.
Var: Föreningen har ingen lokal. De träffas på olika platser beroende på aktivitet.
Vem kan delta: Alla.
Startade: 2015
Kontakt: Haydar Jamal, telefon 0790192612, mail: haydar.jamal@hotmail.se
Aktiva Mammor
Aktiva Mammor är en ideell förening som genomför olika aktiviteter såsom nattvandring, mammaträffar, kvinnoträffar och barn- och ungdomsaktiviteter. Aktiva Mammor vill hjälpa ungdomar att förebygga kriminalitet, och skapa trygghet i Biskopsgården. De är mentorer för barn, ungdomar och mammor.
Aktiviteter: Nattvandring, föreningsvandring, mammaträffar, kvinnoträffar, matlagning, barn- och ungdomsaktiviteter.
Var: Mestadels i Hyresgästföreningens lokal på Rimfrostgatan och utomhus.
Vem kan delta: Kvinnor, barn och unga
Startade: 2019
Kontakt: Ashgan Abdow Ali, telefon: 0762469034. Mail: cabdow-11@hotmail.com
Neutrala Ungdomsföreningen (NUF)
NUF är en ideell förening som driver en rad olika aktiviteter. När föreningen bildades 1997 var det en förening där unga spelade fotboll. Men sedan dess har föreningen anpassat sin verksamhet efter de behov som de ser i Biskopsgården. Idag driver de bland annat läxhjälp, föräldragrupp, tjejverksamhet, språkcafé, ungdomsläger och fotbolls- och basketskola. De driver också projekt, till exempel ett projekt där de har hjälpt unga som vill lämna kriminaliteten. NUF har öppen verksamhet i deras lokaler vid Godvädersgatan.
Aktiviteter: Läxhjälp, fotboll, föräldragrupp, kvinno- och tjejgrupper, nattvandring, läger, streetbasket, öppen verksamhet, m.m.
Var: Egen lokal på Flygvädersgatan 8 vid Svarte Mosse. Ordinarie öppettid är kl 15-21.
Vem kan delta: Alla!
Startade: 1997
Kontakt: Mail: info@neutrala.se
HIRA Idrottsklubb
Hira IK är en ganska nybildad ideell idrottsförening som riktar sig främst till barn och unga, men även unga vuxna och vuxna är välkomna. Verksamheten har för närvarande fokus på fotboll och parkour för barn och unga, men de är också intresserade av att starta upp basket, innebandy och andra sporter så småningom. Föreningen driver verksamhet på olika platser som Landamäreskolan, Sjumilahallen, Ryaskolan och på Vårvindens fritidsgård. Deras motto är att hjälpa till och bjuder samtidigt in andra till detta.
Aktiviteter: Fotboll och basket, men andra aktiviteter kan också utvecklas i takt med medlemmarnas intresse och efterfrågan.
Var: Olika lokaler i Biskopsgården, tex Sjumilahallen, Landamäreskolan, Vårvindens fritidsgård, Ryaskolan.
Vem kan delta: Barn och vuxna.
Startade: 2020
Kontakt: Abedin Belaj, Telefon: 0700525652. Mail: abedin_belaj@hotmail.com
En Frisk Generation
En Frisk Generation är ideell förening som vill bidra till jämlik hälsa och en meningsfull fritid för alla. Därför erbjuder föreningen kostnadsfria familjeprogram med fokus på mat och rörelse. Alla barnfamiljer är välkomna att delta i de kostnadsfria aktiviteterna. Varje grupp träffas en gång på vardagar och en gång under helgen. I nuläget finns det grupper på Sjumila- samt Landamäreskolan. Man får lära sig om mat, samtidigt som man träffar nya kompisar.
Aktiviteter: Familjeprogram med fokus på mat och fysisk aktivitet.
Var: På Landamäreskolan och Sjumilaskolan i Biskopsgården och på många olika platser i Sverige
Vem kan delta: barnfamiljer
Startade: 2011 i Sverige och 2018 i Biskopsgården
Kontakt: Projektledare Vera Holm.
E-post: vera@enfriskgeneration.se
Mobil 070-264 64 21
Friluftsfrämjandet Hisingen
Friluftsfrämjandet är en nationell organisation som bildades redan 1892. De arrangerar tusentals friluftsaktiviteter runt om i hela Sverige, året runt. På fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Friluftsfrämjandets startades för att arbeta för en bättre hälsa genom att komma ut i naturen och röra på sig. Lokalavdelningen Friluftsfrämjandet Hisingen ordnar många olika typer av aktiviteter. Till exempel vandringar, poängpromenader, paddling, mys vid elden och utbildningar. Men i Biskopsgården är det framför allt barnaktiviteter som gäller.
Aktiviteter: Barnaktiviteter i naturen, vandringar, utbildningar inom friluftsliv, m.m.
Var: Olika platser utomhus
Vem kan delta: Alla
Startade:
Kontakt: barnledare.hisingen@friluftsframjandet.se
Nätverket-Väninna
Föreningen Nätverket-Väninna är en förening som jobbar för kvinnor och tjejers, samt ungdomars, rättigheter. Bland annat genom att hjälpa tjejer och mammor att integreras i det svenska samhället, stärka tjejer och ensamstående mammors självförtroende, skapa broar mellan ungdomar och deras mammor, och utbilda om våld i nära relationer.
Aktiviteter: Jobbar för kvinnors rättigheter och ordnar sociala aktiviteter för kvinnor.
Var: Hela Göteborg
Vem kan delta: Alla mammor med barn, ensamstående mammor, kvinnor och unga kvinnor.
Startade: 2019
Kontakt: Fadime Duzgun, mail: natverk.vaninna@gmail.com
Bosna IF-LJILJAN
Bosna IF-Ljiljan grundades för att föra ihop de bosnierna som hade flytt kriget på tidigt 90-tal. Det blev en säker plats för alla bosnier att komma, dricka kaffe och helt enkelt prata ut. Så beskriver föreningens kontaktperson Mirza Budlimic föreningen Bosna IF-Ljiljan, som sedan 1993 bedriver ungdomsverksamhet i Biskopsgården.
Föreningen har en egen klubbstuga vid Länsmansgårdens Motionscentrum, nära natursköna Sjumilaskogen. Klubbstugan har en tillhörande innergård där man kan spela minigolf.
På vardagar är klubbstugan öppen från klockan 16 till 20, och under helgen från klockan 11 till 21. Utöver detta är den alltid öppen när föreningen har sina aktiviteter.
Aktiviteter: Idrott och kultur. Fotboll, schack, dans, med mera
Var: Klubbstugan i Länsmansgården, Temperaturgatan 80.
Vem kan delta: Alla
Startade: 1993
Kontakt: Mirza Budimlic, telefon:0705194942, mail: bosnaif@gmail.com
Brämaregårdens FC
Fotbollsklubben Brämaregårdens FC har sedan starten 2012 arbetat för att skapa en aktiv fritid och ett socialt sammanhang för sina medlemmar.
Brämaregårdens FC har träning de flesta dagar i veckan på olika platser på Hisingen. Verksamheten kretsar dock kring Ryaskolan och hemmaplanen Blidvädersplan som nyligen fått en efterlängtad rejäl uppfräschning i form av konstgräs. Vid Blidvädersplan har de också en egen föreningslokal. Lokalen hyrdes till en början men 2017 kunde föreningen köpa lokalen.
Aktiviteter: Fotboll
Var: Blidvädersplan, Södra Biskopsgården
Vem kan delta: Ungdomar och vuxna som vill spela fotboll
Startade: 2012
Kontakt: bramaregarden@hotmail.com
Dock City Rollers
Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Den som tittar på en match kommer märka att det är en sport fylld av fart och tacklingar, men också spännande strategier och komplexa regler.
Dock City Rollers bildades i slutet av 2012. De har två aktiva lag; ett A-lag och ett B-lag. A-laget spelar matcher både inom Sverige och internationellt. B-laget spelar mest inom Sverige. Föreningen har också en juniorverksamhet tillsammans med roller derby-föreningen Västsvenska Roller Derby Sällskapet, för barn i åldrarna 7-16 år.
Aktiviteter: Sporten roller derby
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Barn 7-16 år. Kvinnor och transpersoner 16 år och uppåt.
Startade: 2013
Kontakt: Se kontaktuppgifter här: www.dockcityrollers.se/contact
Hisingens Rugbyklubb
Rugby är en av världens största sporter, med över 8,5 miljoner spelare. Men i Sverige är inte sporten så stor. Hisingens Rugbyklubb hoppas kunna ändra på det genom att inspierera fler att starta upp rugbyklubbar.
Hisingens Rugbyklubb bildades 2018. Grundarna kommer från Hisingen men har alla har ett förflutet i Göteborg Rugbyförening som har sin bas i Västra Frölunda.
Själva sporten går ut på att två lag spelar på en fotbollsplan. Det finns två mål som har två långa stolpar som sträcker sig upp i luften. Spelet startar genom att ena laget sparkar bollen från mittlinjen mot motståndarna. Så snart bollen passerat 10-meterslinjen får spelarna fånga bollen och börja spela. Bollen får sparkas, passas och springas med över hela planen.
Aktiviteter: Rugby
Var: Idrottsplatsen vid Länsmansgårdens motionscentrum
Vem kan delta: Alla från sju år
Startade: 2018
Kontakt: info@hisigensrugby.se
IF Warta
IF Wartas verksamhet är fotboll och futsal. Sju dagar i veckan tränar deras drygt 400 medlemmar på Sälöfjordsvallen. Det är full aktivitet i föreningen, som har fotbollslag i 14 olika åldersgrupper; barn, unga, vuxna och pensionärer.
Föreningens historia började i slutet av år 1928 då ett gäng killar bestämde sig för att starta en idrottsförening. När de behövde inspiration för att komma på ett bra namn, tog de en promenad i Sannegårdshamnen för att se vad båtarna hette. De såg båten Warta, och så var beslutet taget. IF Warta bildades 1929.
IF Warta förvaltar lokalen Wartagården på Södra Sälöfjordsgatan 29, tillsammans med handbollsföreningen HP Warta och bordtennisklubben BTK Warta.
Aktiviteter: Fotboll, futsal och pensionärsverksamhet
Var: Sälöfjordsvallen
Vem kan delta: Barn, unga, vuxna och pensioner
Startade: 1929
Kontakt: fuifwarta@gmail.com
Jiujitsuklubben Ronin
Ju-jutsu (eller jiujitsu som det också kan stavas) är en kampsport som bygger på olika försvarstekniker. Man tränar på att ta sig ur en angripares grepp, och ta kontroll över motståndaren. I teknikerna ingår fall, kast, nedläggningar, slag och sparkar.
Ronin har två grupper för juniorer; 7-12 år och 12-15 år. Alla från 15 år och uppåt tränar tillsammans. Totalt har föreningen cirka 80 medlemmar.
Förutom att arrangera träningar 2-3 dagar i veckan, brukar klubben också ordna något som de kallar för “after-gi”. Gi är namnet för karatedräkten. Då kollar de på film tillsammans på storbildsskärm och äter pizza och godis i lokalen.
Jiujitsuklubben Ronin bildades 1977 av ett gäng högrankade utövare. De tog namnet “Ronin” som betyder ungefär “den härrelöse samurajen”.
Aktiviteter: Sporten ju-jutsu
Var: Egen lokal på Svanehöjdsgatan 6
Vem kan delta: Alla från 7 år och uppåt
Startade: 1977
Kontakt: info@ronin.se
Move and Art Center
Move and Art Center är en förening som genom dans, parkour och zumba fitness kämpar för att stärka barns, tjejers och kvinnors roll i Biskopsgården. Monica Tello Jara började ha dans i Biskopsgården 2009. Sedan dess har verksamheten varit populär och välbesökt, med träning fyra dagar i veckan för de över 100 medlemmarna. Från början hölls kurserna i Sjumilahallen, men är numera i Landamäreskolans idrottshall.
Move and Art Center erbjuder danskurser för barn från 4 år och uppåt. Åldersgrupperna är 4-5 år, 6-9 år och 10-15 år.
Parkouren riktar sig till barn från 4-11 år. Och zumban är för 16 år och uppåt. Dansen och parkouren riktar sig till alla barn, och zumban riktar sig till bara kvinnor.
Aktiviteter: Dans, parkour och zumba fitness.
Var: Landamäreskolan.
Vem kan delta: Barn från fyra år, ungdomar och vuxna.
Startade: Verksamheten har funnits sedan 2009, föreningen bildades 2017.
Kontakt: Monica Tello Jara, telefon: 073 959 61 49
Capoeira Brazil Göteborg – Africabaiana
Capoeira är en afro-brasiliansk konstform som kombinerar stridstekniker med element som akrobatik, dans och musik. Det är en varierad typ av träning som passar personer i alla åldrar.
Capoeiran utvecklades från början av afrikanska slavar i Brasilien. Enligt sägnen utövade slavarna kampsport, men maskerade det i form av dans eftersom det var förbjudet för dem att träna kampsport.
I Africabaiana tränar alla åldrar tillsammans, och tjejer och killar tränar också tillsammans. Föräldrar kan träna samtidigt som sina barn, vilket är väldigt uppskattat.
Aktiviteter: Capoeira, brasiliansk kampsport
Var: Sjumilahallen
Vem kan delta: Alla från fem år och uppåt
Startade: 2009
Kontakt: Instruktör André Di Mola, telefon: 076-1956967,
mail: info@capoeirabrasilgoteborg.com